AKCIJA

Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakost ― Iva Marčetić


Nakon nekoliko godina organiziranja programa i kampanja na temu stambenog pitanja u Hrvatskoj, Pravo na grad izdalo je knjigu autorice Ive Marčetić: Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti. Na istraživanju koje je prethodilo pisanju knjige, zajedno sa autoricom radile su Antonija Komazlić i Antun Sevšek, a izbor i pripremu mapa radio je Antun Sevšek. Knjiga je objavljena uz pomoć sredstava Rosa Luxemburg Stiftunga SEE.


Knjiga promatra stambeno pitanje u Hrvatskoj kao proizvod kako specifičnog tako i globalnog konteksta i ideologija koje su iščitane kroz institucionalni okvir stambenog zbrinjavanja, dizajn modela javnih stambenih programa, modela alokacije financijskih sredstava usmjerenih u stanovanje, legislativni okvir po pitanju zaštite stanara u različitim stambenim statusima, kao i kroz odnos prema vrijednosti zemljišta i uloge urbanog planiranja.

Počevši od proizvodnje stambenog prostora kroz samoupravni sustav do financijalizacije stanovanja, kroz pet poglavlja knjiga trasira transformacije odnosa prema stambenom pitanju, kao i prostorni otisak ovih transformacija. Analiza prikazuje kontinuitet proizvodnje prostornih nejednakosti temeljenih na stambenom statusu, bez obzira na razlike u načinu proizvodnje stambenog prostora, a razmjeri nejednakosti uvelike ovise o prisutnosti redistributivnih mehanizama koji se značajno razlikuju od perioda do perioda. Prikupljeni podaci o stambenim statusima, cijenama najma, kao i prostornoj distribuciji takvih stambenih jedinica mapirani su na prostoru Zagreba kako bi što zornije razumjeli kako specifične stambene politike utječu na razvoj grada i time u polje javne rasprave uveli širi argumentacijski spektar koji se bazira na analizi prostornih i ostalih dostupnih podataka. 


Knjigu u PDF formatu može se preuzeti na ovom linku.


Izvor: pravonagrad.org

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close