AKCIJA

Zlokobni 10. travnja ― uspostavljena NDH


Na današnji dan, 1941. godine, uspostavljena je fašistička i kvislinška Nezavisna Država Hrvatska. Bio je to početak okupacije koja je potrajala više od četiri godine i tijekom koje su ustaše vršile masovne zločine nad Židovima, Srbima, Romima i drugim narodima te nad svim antifašistički nastrojenim stanovnicima NDH.


U vremenu kada je jedino ljudsko i moralno bilo svim silama suprotstaviti se okupatorima, kao predvodnici antifašističke borbe ubrzo su se nametnuli komunisti predvođeni Komunističkom partijom Jugoslavije. Tog istog 10. travnja u Zagrebu se sastao Centralni komitet KPJ koji je donio odluku da će komunisti nastaviti borbu protiv okupatora i nakon očekivane kapitulacije stare Jugoslavije te je naredio da se odmah počne s prikupljanjem oružja i drugim pripremama za neminovni antifašistički ustanak.

Nekoliko dana kasnije, 15. travnja, KPJ je u Zagrebu objavio “Proglas narodima Jugoslavije” koji završava riječima: “Komunisti i čitava radnička klasa Jugoslavije ustrajati će do konačne pobjede, u prvim redovima narodne borbe protiv osvajača!”


SMRT FAŠIZMU/SLOBODA NARODU

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close