AKCIJA

Prvi ustaški sabirni logor – Danica


Na današnji dan, 15. travnja 1941. godine, prije osamdeset godina u blizini Koprivnice osnovan je prvi sabirni logor u NDH, Danica.


Prvi logoraši u Danicu dovedeni su već 18. travnja, a prvu veću grupu činilo je oko 530 Srba koji su u logor dovedeni iz Grubišnog polja 29 travnja. Logor Danica bio je u funkciji do rujna 1942. godine. Ne može se sa sigurnošću ustvrditi koliko je logoraša prošlo kroz Danicu. Ustaški popisi logoraša uglavnom su uništeni, ali je rekonstruiran je poimenični popis od 4 348 logoraša, a prema nekim procjenama na tom popisu nedostaje oko 1500 imena.

Logor Danica bio je sabirni i tranzitni logor. Većina logoraša iz Danice je transportirana u druge ustaške logore poput Jasenovca, Nove Gradiške, Slana, Metajna i druge. Međutim, i u samom logoru Danica ubijeno je između 200 i 300 logoraša i brojni su prošli teška mučenja.

Gotovo sve članove ustaške uprave logora Danica uhitili su partizani te ih osudili i smaknuli, za vrijeme ili neposredno nakon rata, među njima je bio i Martin Nemec koji je osuđen 1947. godine i javno obješen na ruševinama Danice.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close