AKCIJA

Josip Broz Tito ― revolucionar i državnik


Prije 41 godine, 4. svibnja 1980., umro je Josip Broz Tito, komunist, revolucionar, vojskovođa i državnik.

Josip Broz Tito priključio se komunističkom pokretu još za Oktobarske revolucije u Rusiji, a kao ilegalni komunistički aktivist bio je aktivan i po svom povratku u Kraljevinu SHS. Od 1937. do 1980. godine bio je vođa Komunističke partije Jugoslavije, a 1953. godine postao je i doživotni predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije, što je i ostao do svoje smrti 1980. godine. Kao jedan od najistaknutijih državnika druge polovice dvadesetog stoljeća, bio je, uz NehruaNasera, i Sukarna, osnivač Pokreta nesvrstanih, “treće strane” Hladnog rata.

Ipak, svoju najvažniju životnu ulogu Josip Broz Tito odigrao je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata kada je generalni sekretar Komunističke partije i maršal Narodnooslobodilačke vojske vodio borbu protiv fašizma na prostorima Jugoslavije. Iako vrhovni zapovjednik, Tito je više puta i sam sudjelovao u borbama, prošao sva ratišta te je ranjavan. Zbog tih zasluga i njegovo ime s pravom stoji među onima Narodnih heroja.


Slava mu!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close