AKCIJA

Bitka na Sutjesci


Mjesec dana, od 15. svibnja do 15. lipnja, u planinama jugoistočne Bosne te sjeverozapadne Crne Gore trajale su najteže bitke četverogodišnje partizanske epopeje.

Petnaestog svibnja 1943. godine počela je Peta neprijateljska ofenziva, poznatija kao Bitka na Sutjesci. Bitka je trajala mjesec dana na surovom i siromašnom terenu sjeverozapadne Crne Gore i jugoistočne BiH. Čak 127.000 fašista podržanih avijacijom, artiljerijom, oklopnim vozilima i dobro obučenim planinskim jedinicama okružilo je partizansku Glavnu operativnu grupu koja je brojila svega 18.000 borkinja i boraca i oko 3000 ranjenika i bolesnika. S njima su bili i članovi AVNOJ-a, glumci Kazališta narodnog oslobođenja, Vladimir Nazor, Ivan Goran Kovačić, Dječji dom s oko 200 ratne siročadi i izbjeglo stanovništvo.

Desetog lipnja partizanske snage uspjele su se probiti iz obruča na Zelengori u pravcu istočne Bosne. U okruženju su ostale tri brigade Treće udarne divizije pod komandom Save Kovačevića i oko 2000 ranjenika. Poginulo je oko 7400 partizana, od čega ih je gotovo 3000 bilo iz Dalmacije.

Slava im!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close