AKCIJA

Dan antifašističke borbe


Na današnji dan, 22. lipnja 1941. godine, prije točno 80 godina, u šumi
Brezovici kraj Siska djelovati je počeo najveći antifašistički pokret okupirane Europe. Antifašisti s prostora Jugoslavije, predvođeni Komunističkom partijom, suprotstavili su se najvećem zlu koje je čovječanstvo ikad vidjelo.

Sisački odred okupio je komunistkinje i komuniste s područja Siska i okolice koji su pobjegli pred hapšenjem i terorom zloglasnog ustaškog represivnog aparata. Za komandanta Odreda izabran je Vlado Janić Capa, radnik sisačke željezare i člana CK KPJ i KPH.

Ivo Lovreković je već drugi dan poveo diverzantsku grupu partizana u prvu akciju sabotaže željeznice nedaleko od mjesta Lekenik zbog koje je stradao vlak s njemačkim transportom na putu prema istočnom bojištu. Odred s početnih 20ak partizanki i partizana ojačao je do početka augusta kada je utrostručio svoje snage, usprkos ustaškim ofanzivam. No, pod jakom vatrom i pred brojčano nadmoćnijm neprijateljem Sisački odred povukao se prema drugovima i drugaricama na Baniji gdje su u septembru 1941. zajedno formirali jedinstveni Banijski odred.

Borba protiv ustaštva i nacizma u tim je vremenima bila jedina ispravna i moralna odluka!

Slava im svim palim u borbi protiv fašizma!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close