AKCIJA

MLADI ANTIFAŠISTI OKITILI CVIJEĆEM SPOMENIKE NARODNOOSLOBODILAČKOJ BORBI U SRCU ZAGREBA (foto)

ZAGREB Jučer u popodnevnim satima su mladi predstavnici i predstavnice Mreže antifašistkinja Zagreba i Udruge antifašističkih boraca i Antifašista područja Centar, članica SABA RH, povodom Dana antifašističke borbe okitili spomenike sudionicima NOB-a i žrtvama fašističkog terora. Poručuju da ovo nije samo sjećanje na herojsku prošlost i borba protiv povijesnog revizionizma, već i borba za bolju budućnost.

Predstavnici i predstavnice ovih udruga koji su sudjelovali u jučerašnjoj akciji najoštrije osuđuju zločinačke politike kvislinškog režima takozvane NDH koje su prvenstveno bile usmjerene prema Srbima, Židovima i Romima, ali koje su također kao jedan od glavnih ciljeva imale komuniste i druge antifašiste.

Smatraju kako revizija povijesti koja u potpunosti negira ove zločine nije jedina opasnost, već da treba imati na umu i konstantno relativiziranje fašističkih zločina, uloge KPJ i hrvatskih Srba u podizanju ustanka i antifašističkoj borbi, kao i politički karakter ovog otpora koji je imao i karakteristike socijalne revolucije. Takav antifašizam iz kojega su odstranjeni komunisti predstavlja grubi povijesni falsifikat u službi priče o „dva totalitarizma“, dok minoriziranje uloge hrvatskih Srba nastoji NOB predstaviti isključivo kao borbu za hrvatsku državnost.

Pozvali su sve da se u ovim mjesecima antifašističkih obljetnica i Mjesecu ponosa, ali i u svim drugim prigodama, zalažu za bolje društvo koje će biti slobodno od progona kakve je prakticirao zločinački ustaški režim, ali i od svake druge diskriminacije i podređivanja ljudskih potreba privatnom profitu. Smatraju da se samo tako možemo nositi sa suvremenim društvenim izazovima poput aktualne pandemije. migracija i klimatskih promjena.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close