AKCIJA

Ustanak naroda Srbije


Na današnji dan, 7. srpnja 1941. godine, u srpskom selu Bela Crkva izbio je oružani sukob između grupe partizana i predstavnika okupatora. Ovaj je sukob bio začetak narodnog ustanka u Srbiji te je godinama kasnije obilježavan kao Dan ustanka naroda Srbije.


Tog je dana mala grupa od petnaestak partizana Valjevskog partizanskog odreda pristigla u selo Bela Crkva kako bi ondje sudjelovali na seoskom zboru i pozvali seljake da im se pridruže. Nakon što su održali govor, partizani su krenuli napustiti selo, no u tom su trenutku dvojica žandara počeli rastjerivati okupljeno seljaštvo te su se na poziv seljana partizani vratili kako bi ih razoružali. Iako je mirno razoružavanje žandara tih mjeseci bilo uobičajeno u Srbiji, žandari u Beloj Crkvi zapucali su na partizane, a ubrzo su u kratkoj razmjeni vatre obojica pogođena. U ovim događajima sudjelova je i narodni heroj Žikica Jovanović ‘Španac’.

Ovaj sukob u Beloj Crkvi nije bio masovni ustanak kakvi su tada izbijali drugdje na jugoslavenskom prostoru, on sam po sebi i nije posebno značajan, međutim radi se o prvom oružanom sukobu između partizana i predstavnika fašističkog režima te je stoga datum kada se on zbio u poslijeratnom periodu slavljen kao Dan ustanka naroda Srbije.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close