AKCIJA

Osnovana Komunistička partija Hrvatske


Na današnji dan, 1. 8. 1937. godine, u šumi Anindol kraj Samobora osnovana je Komunistička partija Hrvatske.


Pripreme za osnivanje Komunističke partije Hrvatske započelu su na proljeće 1937. godine nakon što se sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, Josip Broz Tito vraća iz emigracije. Zbog lošeg stanja partijskih organizacija u Hrvatskoj, posebno one Zagrebačke, on je ustanovio odbor koji je imao cilj pripremiti osnivanje posebne partijske organizacije na prostoru Hrvatske.

Osnivački kongres KPH održan je 1. i 2. kolovoza, a na njemu je obrazovan Centralni komitet u kojeg su ušli: Đuro Špoljarić – sekretar, Pavle Gregorić, Andrija Žaja, Josip Kraš, Božidar Adžija, Anka Butorac, Ivan Dujmić, Marko Orešković, Drago Petrović, Vlado Janić Capo, Vicko Jelaska i Lovro Kurir.

Do Narodnooslobodilačkog rata KPH je nekoliko puta reorganizirana, no na pragu rata, 1940. godine, ona je predstavljala najbroniju partijsku organizaciju komunista u Jugoslavije. Tijekom NOB-a Komunistička partija Hrvatske, sa svojim Centralnim komitetom na čelu, predvodila je otpor i borbu protiv fašizma na prostoru Hrvatske.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close