AKCIJA

80 godina od formiranja Varaždinsko-ludbreške oružane grupe


Nakon odluke o ustanku naroda sjeverozapadne Hrvatske i diverzantske akcije na željezničkoj pruzi kod Čukovca što je izazvalo policijsku represiju nad komunističkim simpatizerima, došlo je do formiranja prve oružane grupe u varaždinskom kraju.

U mlinu obitelji Vidović na Plitvici, 13.8.1941. godine, okupili su se Gabrijel Santo, Andrija Frntić i August Kobal. Oni su se u Vinogradima Ludbreškim spojili s Antunom Blažićem i Dragecom Hladnićem te je time osnovana prva oružana partizanska grupa u varaždinskom kraju. Kasnije im se pridružuje Šojkina grupa s Kalnika i zagrebačka grupa Petra Biškupa Vene. Bila je to jezgra Kalničkog partizanskog odreda, partizanske postrojbe na osnovi koje je osnovana i sam X. zagrebački korpus.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close