AKCIJA

Osnovana partizanska četa Ernst Telman

U Slatinskimom Drenovcu, 15. kolovoza 1943. godine, osnovana je postrojba Ernst Telman, jedina partizanska postrojba sačinjena od boraca njemačke narodnosti.


Četu Ernst Telman, nazvanu tako po sekretaru Komunističke partije Njemačke koji je bio zatočen još od 1933. godine (a 1944. godine je i smaknut), uglavnom su činili folkdojčeri koji su i do tada bili u sastavu drugih jedinica Narodnooslobodilačke vojske, a kasnije je četi pristupilo i nešto prebjega njemačkog Wermachta.

Četa Ernst Telman bila je jedina partizanska jedinica u potpunosti sačinjena odboraca njemačke narodnosti te u kojoj je zapovjedni jezik bio njemački. Četa je postojala nešto više od godinu dana, a u tom je razdoblju većina od stotinjak njenih boraca izgubila živote u iznimno teškim borbama.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close