AKCIJA

Orljava — epilog propadanja

Sedamdeset i pet godina nakon početka rada gasi se proizvodnja u nekadašnjem tekstilnom divu Orljava.

Nakon što je sredinom srpnja Trgovački sud u Osijeku pokrenuo stečajni postupak, ovog mjeseca preostale radnice poznate požeške tvornice Orljava, koje su dosad radile tek za minimalac koji nije ni redovito isplaćvan, saznale su kako će u rujnu biti otpuštene.

Orljava i njene radnice danas sudbinu dijele s brojnim poduzećima koja su uništena tijekom i nakon pretvorbe i privatizacije koja je provođena u devedesetim godinama. Međutim, Orljava je za razliku od tih poduzeća prošla samo proces transformacije iz društvenog u državno vlasništvo u kojem se i sada nalazi. Međutim, ni državno vlasništvo, ni obećanja i tvrdnje predsjednika vlade i njegovih ministara kako će proizvodnja u Orljavi nastaviti nisu pomogle i omogućile radnicama da nastave raditi u ovoj, za požeški kraj ključnoj, industriji.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close