AKCIJA

Devastiran spomenik žrtvama fašizma na Pelješcu

Danas su se medijiama javile informacije kako je centralni pelješki spomenik žrtvama fašizma potpuno devastiran.

U listopadu 1943. godine vojnici njemačke SS divizije Prinz Eugen u samo dva dana na Pelješcu su ubili 96 ljudi. Kao spomen na te žrtve nakon oslobođenja je na ulazu u općinu Orebić podignut spomenik s uklesanih 96 imena. Devastacija antifašističkog nasljeđa, sjećanja na žrtve i borbu, zahvatila je i ovaj spomenik. U sramotnom činu očito pro-fašističkog divljanja potpuno je uništena spomen ploča, a sama je lokacije već desetljećima prepuštena propadanju i devastaciji.

Ovaj sramotan čin samo je nastavak nacionalističke i pro-fašističke destrukcije sjećanja na antifašističko nasljeđe. Destrukcije koja je započela devedesetih godina uz prešutnu podršku tadašnjeg autoritarnog režima Franje Tuđmana.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close