AKCIJA

Smrt pjesnika

Na današnji dan 1973. godine ubijen je čileanski pjesnik, učitelj i političar Victor Jara (28. 9. 1932. – 16. 9. 1973.).

Nakon fašističkog puča kojim je 11. rujna 1973. Augusto Pinochet uz podršku SAD-a srušio socijalističku vladu Salvadora Allendea, Jara je kao komunist i suradnik Allendea uhićen i ubijen nakon višednevnog mučenja. Pjesmama kroz koje je progovarao o pitanjima poput siromaštva, nejednakosti i potrebe za socijalnom pravdom stekao je međunarodnu popularnost, preporodio čileansku glazbu i značajno utjecao na društvene i političke promjene u Čileu tijekom 60-ih i početkom 70-ih godina dvadesetog stoljeća. Diljem Južne Amerike Jara je i danas snažan simbol borbe protiv ekstremno desnih politika i borbe za socijalnu jednakost.

Victor Jara samo je jedna od tisuća žrtava krvavog Pinochetova režima koji je usprkos tome uvijek mogao računati na čvrstu podršku tadašnjeg ‘Zapada’ te koji je Čile pretvorio u igralište za testiranje i implementaciju libertarijanskih ekonomskih politika.

El pueblo unido, jamás será vencido!

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close