AKCIJA

Boris Hanžeković

Ovih se dana u Zagrebu održavao Hanžekovićev memorijal, svakako najpoznatija atletska manifestacija u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. Međutim, bez obzira na javnu prepoznatljivost ove manifestacija, malotko uopće zna tko je bio Hanžeković po kojem je ovaj atletskim miting dobio ime i u spomen na kojeg se održava.

Boris Hanžeković rođen je ratne 1916. godine u Požegi. Zbog studija seli u Zagrebu gdje, postavši članom Hrvatskog športskog kluba Concordija, započinje svoju atletsku karijeru. Hanžeković je bio višestruki juniorski prvak Jugoslavije u preponskom trčanju te je bio dio jugoslavenske atletske reprezentacije. Svoj najveći atletski uspjeh ostvario je 1938. godine na Balkanskim atletskim igrama u Beogradu gdje je oborio dotadašnji rekord u utrci na 110 metara s preponama te je postao prvak Balkana u toj kategoriji.

Nakon okupacije Jugoslavije i uspostave Nezavisne države Hrvatske u travnju 1941. godine, Hanžeković napušta atletiku te surađujući sa zagrebačkim pokretom otpora postaje sudionik Narodnooslobodilačkog pokreta.

Bez obzira na neprijateljstvo prema ustaškom režimu, Hanžeković je kao poznati i uspješni sportaš nekoliko godina uspijevao izbjeći uhićenja. Međutim, zbog odbijanja da nastupi za reprezentaciju NDH i zbog povezanosti s NOP, u lipnju 1944. godine, ustaške vlasti uhićuju Hanžekovića te ga odvode u logor Jasenovac.

Kada su se pred sam kraj rata, 22. travnja 1945. godine, znajući da im je smrt od ustaške ruke neminovna ako ništa ne učine, jasenovački logoraši pokušali probiti iz logora, među njima je bio i Hanžeković. Iako su logoraši isprva uspjeli iznenaditi i savladati čuvare, oni su se brzo reorganizirali i otvorili paljbu. Među palim logorašima tada se našao i Boris Hanžeković.

U spomen na velikog sportaša koji je dao svoj život u borbi protiv fašizma, od 1951. svake se godine održava atletski miting Boris Hanžeković memorijal.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close