AKCIJA

Predstavljen zbornik “Transformacija rada: narativi, prakse, režimi”

Prošlog tjedna, 14. rujna, u Booksi je održano predstavljanje novog zbornika Instituta za etnologiju i folkloristiku koji se bavi transformacijama u sferi rada u postsocijalističkim dijelovima Europe.

Ovaj zbornik, čiji su urednici Ozren Biti i Reana Senjković, objavljen je u svibnju u sklopu biblioteke Nova etnografija, a uz urednike, zbornik su predstavile recenzentice Tanja Petrović i Andrea Matošević. Zbornik sadrži trinaest znanstvenih radova u kojima autori iz pravne, filozofske i kulturnoantropološke perspektive promišljaju transformaciju rada i zaposlenosti, ponajprije u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama srednjoistočne Europe, odnosno zemljama u kojima je u dvadesetom stoljeću postojao sustav tako zvanog realnog socijalizma.

Na predstavljanju je istaknuto kako zbornik pridonosi širim globalnim raspravama o deindustrijalizaciji i postindustrijskom društvu koje je nužno reaktualizirati u suvremenom kontekstu novih promjena u sferi rada. Međutim, upravo je svojevrstan manjak suvremenosti i temeljni propust koji je načinilo uredništvo. Naime, ni jedan od objavljenih radova ne tematizira platformski rad koji je vjerojatno najvažniji i najproblematičniji novitet u sferi rada u posljednjih petnaestak godina.

Bez obzira na spomenuti propust, zbornik Transformacija rada pruža zanimljiv i, uglavnom, veoma dobro argumentiran pregled transformacija rada koje su se odvijala u tranzicijskom periodu od socijalizma do suvremenog kapitalizma. U tom su kontekstu zanimljivo je da nekoliko radova podriva uobičajeni koncept tranzicije smještajući začetke postsocijalističkih formi rada u socijalistički period.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close