AKCIJA

Ubijena Palmina Piplović


Kada su je Nijemci uhitili, Palmina Piplović imala je tek 22 godine. Nakon tri dana mučenja u zatvoru na splitskim Gripama, Palmina je obješena na električni stup u blizini Solina.

Palmina Piplović rođena je u Splitu 1922. godine. S izbijanjem Drugog svjetskog rata i s početkom Narodnooslobodilačke borbe pridružila se Komunističkoj partiji Jugoslavije te je aktivno sudjelovala u borbi protiv okupatora. Kao ilegalka u okupiranom Splitu njena je primarna zadaća bila regrutacija boraca za Narodnooslobodilački pokret. Upravo je izvršavajući takav zadatak Palmina na kraju i uhićena. Naime, 7. listopada 1944. godine Palmina je trebala do Solina odvesti grupi njemačkih vojnika koji su se željeli pridružiti partizanima, međutim, u Gestapo je uspio u grupu ubaciti svog agenta te su njemački vojnici uhitili Palminu i čitavu grupu koju je vodila. Nakon trodnevnog mučenja, 10. listopada, Palmina i njeni uhićeni drugovi smaknuti su na cesti prema Solinu.

Nakon rata, u spomen na Palminu Piplović dječji vrtić na Marjanu, za izgradnju kojeg je zemlju gradu darovala njena obitelj, nazvan je Dječji vrtić Palmina Piplović. Međutim, u jeku revizionističkog nasilja nad antifašističkom prošlosti, vrtić je 1990. godine preimenovan, a Palminino je ime izbrisano iz javnog prostora. U nastojanju da se reafirmira sjećanje na Palminu Piplović, prije godinu dana u Splitu je izrađen mural njoj u spomen.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close