AKCIJA

TRIBINA: APLAUZ NE PLAĆA STANARINU

Originalno objavljeno na blok.hr

Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice

28. listopada u 19h

Mreža antifašistkinja Zagreba, Hatzova 16, Zagreb

Organizatori: BLOK i MAZ

Zbog poštivanja epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta, obavezne su prijave dolaska na blok@blok.hr do srijede 27.10.

U kakvim uvjetima rade mlade kustosice, novinari, muzikolozi, likovne i cirkuske umjetnice, arhitekti i druge kulturne radnice? Kako dolaze do prvih poslova i mogu li preživjeti od svog rada? Treba li, kada imaš dvadeset godina, stvarati umjetnost besplatno, “iz ljubavi”? Što je potrebno poduzeti da bi se umjetnicama i kulturnim radnicima omogućio rad u boljim radnim uvjetima?

Vizual: Lana Grahek za BLOK

Dođi na tribinu i sudjeluj u diskusiji! 

Da bi se moglo doći do bilo kakvog posla u kulturi, prešutna je i općeprihvaćena istina, potrebno je godinama, već od ranih dvadesetih, volontirati na što više projekata i raditi potplaćene studentske poslove koji se kasnije neće uračunati u radni staž. Baš kao ni honorarni poslovi na koje će nakon studija mladi kulturni radnici i umjetnice vjerojatno biti osuđeni. Besplatni i potplaćeni rad tijekom faksa ih, dakle, jako dobro „priprema“ za ono što ih čeka kasnije, mada im o tome u školama i na fakultetima rijetko tko govori. Formalno je obrazovanje još uvijek snažno prožeto idejama umjetničkog genija i privilegiranosti kulture naspram šireg konteksta te se rijetko kad progovara iz perspektive uvjeta njihove proizvodnje.

A kakvi radni uvjeti čekaju mlade u polju kulture? Riječima njih samih: poslodavci koji podrazumijevaju da će raditi bilo što bez opcije pregovora oko plaće ili razgovora o radničkim pravima, velik pritisak na konstantno njegovanje socijalnog kapitala kao važnog faktora u cirkulaciji poslova te začarani krug honorarnih, sezonskih i projektnih poslova koje je pravi luksuz odbiti da se ne bi zatvorila vrata za idući angažman. Ovakvi uvjeti mlade vrlo brzo udaljuju od bilo kakve iluzije da se umjetnost i kulturu može proizvoditi iz „čiste ljubavi“ i ogoljuje njihovu poziciju koju dijele sa širim krugom vršnjaka, među kojima vladaju visoka nezaposlenost i prekarnost. Ovakvo je stanje, nažalost, u polju kulture već dugo potpuno normalizirano, a posljedica je dominantne ideologije o “posebnom” karakteru umjetničkog rada koji je nemoguće naplatiti, kao i dugogodišnjih politika slabljenja javnog financiranja, sve snažnije komercijalizacije te ovisnosti o kratkotrajnim i neizvjesnim projektima.

U želji za međusobnom edukacijom i osnaživanjem za zajedničku borbu za bolje radne uvjete u polju i obranu kulture kao javnog dobra, organiziramo tribinu na kojoj ćemo otvoriti diskusiju o položaju mladih u polju te mogućnostima njegovog poboljšanja u smjeru većih radničkih prava. Tribina je proizašla iz istoimene radionice održane u svibnju ove godine, na kojoj je sudjelovalo petnaest mladih umjetnika i kulturnih radnica. 

Na tribini govore: 

Selma Banich, umjetnica, Za K.R.U.H. 

Jakov Kolak, urednik portala Radnička prava, BRID

Tena Starčević, povjesničarka umjetnosti, polaznica radionice “Aplauz ne plaća stanarinu”

Vizual: Lana Grahek za BLOK

Tribinu zajednički organiziraju BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture i Mreža antifašistkinja Zagreba.

Tribina je organizirana u sklopu projekta “Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice”, koji se provodi u okviru Erasmus+ programa i sufinanciran je sredstvima Europske unije, uz podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ova objava izražava isključivo stajalište organizatora te se Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija ne mogu smatrati odgovornima za uporabu  informacija koje su sadržane u njoj.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close