TEKST

ZG 2035 AD

Za kraj godine, malo se odmičemo od publicističkih tekstova, i ubacujemo jednu crticu o distopijskom Zagrebu. Implicirani stavovi su stavovi autora, a ne nužno i cijele redakcije.

Godina je 2035.

Sat na trgu odbrojava zadnje minute do nepovratne tehno-singularne akceleracije…

Neo-Agram dolazi iz budućnosti kroz prostorno-vremensku rekurzivnu petlju kako bi retroaktivno ubrzao kiber-pozitivne krugove koji vode do njegovog vlastitog uspostavljanja.

Minuli napori sadašnje vlade poništeni su, zajedno sa svim retoričkim figurama socijalističkog humanizma, koje nemaju nikakvog smisla pred uspostavljenom super-logikom tehnokapitalističkog uznesenja.

Stopa deteritorijalizacije viša je od stope nezaposlenosti, a prosječni metar kvadratni zagrebačkog stana iznosi 3 prosječne mjesečne plaće.

Svaki park je postao parking, na kojem je bezbroj automobila japanskih marki pre-parkirano jedan preko drugog: auto.rar, auto.rar, auto.rar, auto.rar, auto.rar…

Nakon propalog prosvjeda, Zrinjevac je pretvoren u podzemnu garažu. Ne postoji više ni jedno drvo u koje bi Veljko Barbieri hipotetski mogao pucati. Ne postoji čak ni na Medvednici.

U naletu zadnjeg trenda, sve magnolije u gradu prerađene su u luksuzni namještaj za penthause nove vladajuće klase smještene u kristalnim neboderima bivšeg zagrebačkog hipodroma.

Ne damo magnoliju“ odzvanja kao mračan eho jednog davnog, ljepšeg i jednostavnijeg vremena, kojeg smo tada podjednako mrzili.

Svi zagrebački potoci su presušili, a ispod petog maksimirskog jezera pronađene su zalihe nafte (jezero potom privatizirano).

Majke udišu ugljične plinove dok odlaze u Bio’n’Bio kako bi kupile sintetičke suplemente magarećeg mlijeka za prerano rođenu djecu u inkubatorima.

Gustoća cityja na Radničkoj cesti identična je onoj Manhattana, a šefovi tamošnjih tech-kompanija dnevno šmrču više linija kokaina nego što Neo-Agram ima onih tramvajskih.

Cijena Agramiuma (kriptovalute) skočila je na 35 000 kn.

Pored Kozari Boka nemilosrdno niče Mali Kathmanduslum uvezenog nepalskog prekarnog radništva čija je brojka prekoračila 38 000. S najvećom gustoćom u gradu, tamošnji stanovnici se guše u lažnim obećanjima i vlastitim fekalijama, vonj kojih je pomiješan s mirisnim oblacima curryja. Mortalitet 30%.

Jednom ekshumiran iz groba, Bandić je metodom genetske hiper-rekonstrukcije kloniran i stavljen u amnionsku sluz, gdje spojen na moždane elektrodiode odašilje radiovalove nepotizma i re-usađuje populističke neuro-parole u kolektivno nesvjesno neo-zagrebačkog građanstva.

Na vlasti je Domovinski Most, nastao spajanjem dvije tada najveće stranke i dvadesetak manjih pro-fašističkih strančica i katolibanskih udruga.

Možemo je zadesila ista sudbina kao i SDP, a ljevičarstvo svih vrsta, nijansi i oblika proglašeno je mentalnim poremećajem koji se sanira jedino hospitalizacijom u umobolnici Vrapče, tada već zatrpanoj mladeži s induciranom amfetaminskom psihozom.

200 000 članova HDZ-a živi u zatvorima čije održavanje košta 15% cjelokupnog proračuna, unatoč valovima prosvjeda protiv uzdržavanja istih. Osnujući zatvorsku para-državu unutar države, hadezeare uživaju u svojem vrlom novom mikro-svijetu nepotizmokracije i beskonačno-pozitivnog kruga unakrsne drkice unutar kojeg se međusobno nagrađuju i nad-krađuju, a jednom godišnje biraju pobjednika na namještenim izborima.

Napuhani balon proglašen je njihovim doživotnim para-predsjednikom, s neotuđivim pravom otuđivanja bilo čega.

Jedini javni WC u gradu ostao je onaj u podzemnoj garaži Kvatrić, ali unatoč toj činjenici i dalje nitko tamo ne zalazi, osim transseksualnih prostitutki kseno-lenjinističke partije lezbijskog sindikalizma navučene na dop.

Svaki golub na Jelačić placu boluje od katatoničke shizofrenije, a 10% stanovništva hrani se štakorima.

„Smijali smo se Kinezima, a gle nas sad…“ – jeca kiborški potpomognuti beskućnik usred Jurišićeve.

Broj oružja koje prosječan stanovnik sa sobom nosi na putu od doma do dućana: 13.

Broj osoba koje je pokojni Milanović do tada pozvao na red: 13 000.

Holding je implodirao.

Jednom institucionaliziran na državnoj razini, FAKTOGRAF doživljava slom nakon insurekcionističkog hakerskog napada na njegovo sjedište (u zgradi bivšeg MORH-a), a glavni ministar istine spaljen je na lomači ispred katedrale.  

Boris Dežulović: otet, ubijen, nanovo oživljen modernim medicinskim zahvatom financiranim novčanim sredstvima crowdfunding kampanje… potom ponovno ubijen.

Nakon sloma javnozdravstvenog sustava antivaxeri su izgubili svojeg najvećeg neprijatelja te se okrenuli ostalim teorijama zavjere (tj. „alternativnim činjenica“). Sada prosvjeduju protiv nekolicine preostalih javnih škola koje „…samo ispiru mozak i ničemu ne služe“.

COVID-35 buja (osmanaesti val), a cjepivo košta dvije prosječne plaće.

Dileri prerađuju propala COVID-19 cjepiva koja u kombinaciji s amfetaminima i određenim TikTok video-kanalima dovode konzumenta u stanje blaženog delirija.

Kolektivna podsvijest Neo-Agrama izbalansirana je paralelnom uporabom speeda i normabela.

Omjer konzumenata 1:1.

Mladi ljudi u procjepima oronulih donjogradskih fasada pronalaze nove i neviđene svjetove tisuća boja, zvukova i oblika, ali potom shvaćaju da su bili na tripu.

Više se naveliko ne proizvodi trap glazba, već nešto još gore.

Milanović je ubijen u puču poduprtom CIA-om nakon što je Bidena prozvao u jednom od svojih psihotičnih facebook statusa „senilnim beskičmenjakom wannabe pendrek nacije s mlohavom kitom“.

Nakon posthumne lobotomije  mozak mu je sačuvan u tajnom podrumu laboratorija WPA (engl. World Psychiatric Association) gdje je u odjelu za narcisoidne poremećaje podvrgnut neurokemijskim izučavanjima. Navodno.

„Ovo se nikad ne bi dogodilo za vrijeme Bandića…“ – govore tada stare zagrebačke gospođe dok idu u špeceraj po metke, painkillere i GMO piliće kod Harmice.

 „Znam da možemooooo…“ – govore na repeat hospitalizirani ljevičari u Vrapču.

„Bilo je bolje dok smo bili mladi…“ – govore svi. Uvijek.

„Ali i to smo mrzili.“ – odvraćaju neo-gotičari.

„Mism odhfkk azamsaanhhh kejcifvo…“ (sic.) – mrmlja Goran Bare (i dalje živ).

Na mrtvom srcu Save toksičnom tintom ispisano „Tak imam te rad…“ koje se vrti u loop-u reverberiranim glasom Olivera Mlakara koji žubori pritokama privatiziranog YouTube kanala.

„TKO IZAĐE NEK’ SE KLONI SVAKE NADE“ – ispisano comic sansom na unutarnjoj strani maternice svake neozagrepčanke.

U Neo-Agramu divlja termodinamika kapitala dosegla je temperaturu usijanja, i nema te vode s Kraljičinog Zdenca ili Manduševca koja bi ju mogla ohladiti.

U Neo-Agramu nema budućnosti, jer on JE budućnost koja se odmotava stravičnom brzinom obrnuto-proporcionalnoj brzini tramvaja.

Neo-Agram ništa ne obećava, već samo uzima i melje, melje, melje…

U Neo-Agramu je uvijek već prekasno.

Filip Pračić

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2021. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close