AKCIJA

NOVI SINDIKAT: nastavak kampanje za otpremnine Orljavinih radnica

Više od 70 bivših radnica Orljave okupilo se jutros ispred Orljavinog dućana u Požegi. Okupljanje je dio dogovora s prosinačkog okupljanja u organizaciji Novog sindikata, koji je ujedno bio i početak međunarodne kampanje za otpremnine 172 radnice.

FOTO: Novi Sindikat

“Podsjetimo, kampanju je započeo Novi sindikat u suradnji s međunarodnom organizacijom Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji. Na okupljanju u prosincu obavijestili smo javnost da aktivisti CCC-a iz Njemačke započinju kampanju usmjerenu prema njemačkom brendu Olymp.

Radnice Orljave proizvodile su ekskluzivne košulje za Olymp više od 50 godina. Olymp je čak 2019. s ponosom proslavio 50. godišnjicu suradnje, a samo godinu dana poslije, s početkom pandemije koronavirusa, počeli su otkazivati narudžbe dok nisu u potpunosti odustali od proizvodnje.

Orljavu je to odvelo u stečaj, a u srpnju prošle godine 172 radnice dobile su otkaz. Par mjeseci prije stotinjak radnica koje su imale ugovore na određeno nije dobilo produženje ugovora.

Aktivisti Clean Clothes kampanje u prosincu su organizirali akcije solidarnosti ispred Olympovih dućana u Dortmundu, Hannoveru, Bielefeldu, Dresdenu i Berlinu. Primjenjujući taktiku „Prozovi i osramoti“ poručili su: „Kako Olymp zahvaljuje za 50 godina suradnje? S otpuštanjima! Otpremnine za radnice Orljave odmah!“, zatim „50 godina minimalca, a sada ‘doviđenja’? Sram te bilo, Olympe!“ i „Luksuzne košulje i siromašne plaće? Neće moći!“

Kampanja se nastavlja, pa su radnice Orljave danas poslale poruke Olympu. Neke od njih su:  „Ja sam bivša radnica Orljave. Želim da Olymp usmjeri svoja sredstva u naše otpremnine, jer smo ostale bez posla i nemamo sredstava za život.“ i „Ja sam bivša radnica Orljave. Tvornica je proizvodila za Olymp više od 50 godina, dok nisu bezobrazno otišli i ostavili nas na cjedilu. Zato zaslužujemo da nam plate otpremnine.“

FOTO: Novi Sindikat

Od danas se u kampanju uključuju sve organizacije Clean Clothes kampanje, kao i više od 250 organizacija potpisnica kampanje #PayYourWorkers (Plati svoje radnike), usmjerene prema svim modnim brendovima koji su pod izlikom pandemije otpustili radnike i ostali im dužni plaće ili otpremnine. Oni će poruke radnica Orljave proširiti na društvenim mrežama i uputiti ih Olympu.

Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu 8 bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Uz Olymp, kao drugi izvor financiranja vidimo državu – neodgovornog vlasnika Orljave u liku i djelu Vlade RH i ministra Horvata. Smatramo da su Vlada RH kao vlasnik i Olymp kao najveći i ekskluzivni Orljavin kupac odgovorni za situaciju u kojoj se našla Orljava i njezine radnice, stoga od njih tražimo da radnicama isplate preostalih 5 plaća, kako bi dobile pune otpremnine.

O situaciji u Orljavi obavijestili smo i gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, Gradsko vijeće i predsjednika Mateja Begića, županicu Antoniju Jozić i Županijsku skupštinu Požeško-slavonske županije, odnosno predsjednika Vinka Kasanu. Uputili smo im molbu za sastankom i iznijeli im naše zahtjeve: tražimo od lokalne i regionalne (područne samouprave) da osigura potporu radnicama kroz osiguranje radnih mjesta, npr. zapošljavanjem u projektima poput projekta Zaželi ili kroz neke druge mjere, da radnicama omogući prekvalifikaciju ili financira dodatnu edukaciju i da im osigura jednokratnu novčanu pomoć.

Na našu molbu odgovorio je gradonačelnik Požege, s kojim se sastajemo sutra, 4. veljače u 9 sati.

Kampanja za otpremnine i dalje se nastavlja – s radnicama se nalazimo i idući mjesec (ili ranije ako na naše zahtjeve ne bude odgovoreno) ispred Orljavinog dućana.

Vlada RH i Olymp trebaju naći sredstva za preostalih 5 plaća,
kako bi 172 radnice dobile pune otpremnine!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close