AKCIJA

PROMOCIJA STUDIJE “OD PROJEKTA DO PROJEKTA: RAD I ZAPOSLENOST U KULTURNOM SEKTORU” JAKE PRIMORAC


Pozivamo vas na predstavljanje studije “Od projekta do projekta: Rad i zaposlenost u kulturnom sektoru” sociologinje Jake Primorac. Promocija će se održati u utorak 22. veljače u 18h u prostoru Nove BAZE na Novoj cesti 66. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen i dolazak je potrebno najaviti na blok@blok.hr te je potrebno sa sobom ponijeti COVID potvrdu. 
 

Vizual: Lana Grahek za BLOK

Na promociji govore: 

Jaka Primorac, autorica
Biserka Cvjetičanin, recenzentica studije
Katarina Jaklin, sociologinja
Dunja Kučinac, su-urednica izdanja

U studiji “Od projekta do projekta: rad i zaposlenost u kulturnom sektoru” Jaka Primorac analizira polje kulture iz perspektive rada i radnih uvjeta kulturnih proizvođača. Fokusirajući se na kulturnopolitički okvir te strukturu zaposlenja i karakteristike rada u sektoru, studija ukazuje na posljedice sve snažnije projektizacije kulturne proizvodnje: rast nesigurnosti i potplaćenost velikog broja kulturnih radnica i umjetnika. Osim toga, Primorac u studiji postavlja jasan zahtjev za razvojne javne politike koje će omogućiti plaćeni rad i bolje radne uvjete u polju kulture, ali i šire očuvanje kulture kao javnog dobra.


Iz recenzija: 

“Studija svoje neposredno izvorište pronalazi u aktualnom društvenom i ekonomskom položaju kulturnih radnika. Međutim, istovremeno nudi i širi razloge nepriznavanja i nepercipiranja kulturnog rada kao rada, a argumentaciju nalazi u povijesnim, ali i socio-političkim procesima. Zbog toga studija uz pregledan, ima i analitički karakter, što je čini materijalom koji se može koristiti i u neposrednim zagovaračkim raspravama.” (Valerija Barada)


“Autorica s velikim poznavanjem problematike projektnog fleksibilnog tipa rada u kulturi otvara niz pitanja i zalaže se za nove oblike financiranja rada koji mora biti pravedno plaćen unutar sustava ‘u kojem se kultura i umjetnost shvaćaju kao javno dobro’.” (Biserka Cvjetičanin)


izdavač: BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture
autorica: dr. sc. Jaka Primorac 
urednice izdanja: Dunja Kučinac i Vesna Vuković 
recenzentice: dr. sc. Biserka Cvjetičanin i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada 
dizajn i prijelom: Lana Grahek
lektura: Jana Pamuković 


Publikacija je objavljena u okviru projekta “Kongres umjetnika i kulturnih radnica” koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Godišnji program baze podržava Zaklada “Kultura nova”.

FACEBOOK EVENT

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close