AKCIJA

8. mart ― Borbeni Dan žena

Borba za ženska prava povijesno je čvrsto vezana uz socijalističke i lijeve progresivne ideje, iz tog se razloga i Dan žena prvo počeo obilježavati u socijalističkim državama.


Prve inicijative za ustanovljavanjem Dana žena javljaju se u godinama pred Prvi svjetski rat te dolaze upravo kruga tadašnjih socijalistkinja poput Clare Zetkin, Rose Luxemburg, Paule Thiede, Therese Malkiel i drugih.

Međunarodni dan žena ustanovljen je nakon Oktobarske revolucije u Sovjetskom Savezu 1917. godine odlukom koju su donijeli vođe boljševika Alexanda Kollontai i Vladimir Lenjin.

Kao i dan žena, i sama borba za ženska prava neraskidljivo je povezana s idejom socijalizma i klasne borbe.

Živio 8. mart – borbeni Dan žena!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close