AKCIJA

150 godina Pariške komune


Prije točno sto i pedeset godina, 18. ožujka 1871. godine, Nacionalna garda i građani Pariza suprotstavili su monarhističkoj Nacionalnoj skupštini i preuzeli vlast u Parizu u svoje ruke.


Nakon poraza Napoleona III. u Francusko-Pruskom ratu na čelo Francuske izabrana je Nacionalna skupština u kojoj su većinu imali pobornici monarhizma. Sastav Nacionalne skupštine bio je odraz konzervativne provincije, ali takve ideje nisu imale potporu velikog dijela građana, posebno onog u velikim gradovima.

Komune, vođene progresivnim idejama socijalizma, komunizma i oštrog otpora rojalizmu, ubrzo su uspostavljene u nekoliko velikih francuskih gradova poput Lyona, Marseillea i Toulousea. Međutim, ustanci u tim gradovima bili su ubrzo ugušeni, a kao jedini centar otpora novoj vladi, koja je sjedišta imala Versaillesu, ostala je Pariška komuna.

Pariška komuna bila je kratkog vijeka. Za čitavog njenog postojanja sam Pariz nalazio se pod opsadom, a vladi odanoj vojsci pošlo je za rukom, nakon tjedan dana krvavih uličnih borbi, konačno zauzeti Pariz 28. svibnja.

Sedam dana uličnih borbi prije pada Komune danas su poznati kao la semaine sanglante, odnosno krvavi tjedan u kojem je živote izgubilo oko 20 000 pobunjenika. Nakon pada Pariške komune u krvavoj su osveti ubijene stotine istaknutih socijalista, komunista i anarhista, a oko 50 000 pristaša Komune bačeno je u tamnice ili protjerano.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close