AKCIJA

Proglas Mreže antifašistkinja Zagreba – 8. 5. 2022.

Pred nama je još jedan 8. maj – dan kada ponosno slavimo nepokoreni Zagreb i pobjedu nad fašizmom.

Nakon duge četiri godine krvoprolića, mučenja i trauma, ta pobjeda ostala je uklesana na ulicama grada jer se s druge strane barikada nalazio najdestruktivniji i najubojitiji režim zabilježen u povijesti ovih prostora. Međutim, ne smijemo zaboraviti da to oslobođenje nije palo s neba, niti ga je gurala neka vanjska vojna sila, već je cijela jedna generacija običnih narodnih masa prkosila višestruko nadmoćnijem okupatoru i domaćim izdajnicima sve dok ih nije porazila. Pritom su Zagrepčanke i Zagrepčani, iako pod kontinuiranom brutalnom represijom policije i na rubu egzistencije, cijelo vrijeme nesebično održavali Narodnooslobodilački pokret u gradu te istovremeno opskrbljivali i popunjavali redove u partizanskim jedinicama Žumberka, Kalnika i Moslavine. Zbog svega toga im u najmanju ruku dugujemo svake se godine okupiti i upriličiti ovaj najvažniji dan grada Zagreba paljenjem kresova. No, svi mi intimno znamo da možemo i moramo puno više od toga.

…jer…

Fašizam nije nestao. Njegove tragove pronalazimo u nehumanom i nepravednom kapitalističkom sustavu koji iz godine u godinu bespoštedno produbljuje cijelu lepezu društvenih nejednakosti. Zbog njega radnice i radnici iz mjeseca u mjesec svoja kućanstva prehranjuju s manje od četiri tisuće kuna, penzionerke i penzioneri skupljaju boce po kontejnerima kako bi dogurali do sljedeće mirovine, a studentice i studenti uz redovno studiranje rade dva posla kako bi prehranili sebe i obitelj. Dok se događa ova nepravda, manjina društva uživa u obilju i luksuzima na teret našeg manjka sna zbog brige kako ćemo izgurati tekući mjesec, na teret naših bolnih leđa od prekomjernog rada, dobivanja otkaza jer nismo stigli na vrijeme iz smjene u smjenu, na teret našeg dostojanstva. Pored takvog neodrživog stanja, vladajuće elite besramno i nonšalantno najavljuju novu veliku ekonomsku krizu i inflaciju, koje neminovno nose nova poskupljenja plina, struje, benzina i osnovnih prehrambenih proizvoda.

…jer…

Taj isti društveni poredak bezglavo i tvrdoglavo uništava planetu svojim nekontroliranim nagonom za iskorištavanjem resursa, iako je krajnja svrha tog iskorištavanja ništa drugo nego još veći profit najbogatijih. Samo od zagađenog zraka godišnje umire 10 milijuna ljudi, što je, usporedbe radi, čak četiri puta više od broja umrlih od pandemije koronavirusa, a da ne govorimo o zemlji u kojoj uzgajamo hranu i vodi koju pijemo. Stanje je alarmantno. Nažalost, odavno su političari i kapitalisti demonstrirali da su spremniji žrtvovati nebrojene živote ljudi i zapaliti planetu, nego uložiti trud i usmjeriti svoje kapacitete prema održivom načinu života. Što je to drugo nego primjena nehumanosti fašističkih principa koji neminovno vode u novu i veću katastrofu, sa sve više i više žrtava?

…jer…

Te iste elite, bile s istoka ili zapada, bile iz Zagreba, Brisela, Washingtona, Moskve ili Pekinga, ne uče iz grešaka njihovih prethodnika, već inzistiraju na imperijalizmu pod cijenu sve opasnijih i sve krvavijih ratova. Ratova koji isključivo siju smrt, silovanja, mučenja, razaranja, te stvaraju generacije trauma, nerazumijevanja i mržnje. S druge strane barikada ta malobrojna vladajuća elita zadovoljno trlja rukama, profitirajući na nesreći desetaka milijuna ljudi. Zahvaljujući današnjoj vlasti i savezima koje je sklopila, i Hrvatska sudjeluje u tim igrama gladi dok joj se na granicama formiraju kolone izbjeglica. Nažalost, i ovdje pokazuju svoje rasističko lice jer dok jednu skupinu izbjeglica prima objeručke, kako i priliči, druge u najboljem slučaju ignorira, a u najgorem batina na granicama i ubija. Ako samo pomislimo na one koji su morali još jednu godinu prezimiti na bosanskoj granici, na one na koje se šalje maskirana policija u ulozi batinaša koji sprovode protokole push backova – što su to drugo nego rasizam i fašizam, još jednom u tandemu?

…jer…

Danas hrvatska vlast svjesno ne brine o elementarnim pravima vlastitih građanki i građana. Vlast koja ni dvije godine nakon potresa nije bila sposobna ni voljna obnoviti jednu jedinu oštećenu ili srušenu kuću. Koja smatra da je za 6000 kućanstava prikladno živjeti u deset kvadrata kontejnera, dok se potpuno bespotrebno milijuni kuna izdvajaju za nepotrebne vojne avione.

 …jer…

Ta ista vlast okreće glavu pred femicidom i nasiljem nad ženama, seksualnim uznemiravanjima na poslu, pred strukturnim nejednakostima i duboko ukorijenjenim podjelama u društvu. Okreće glavu pred manjkom javnih vrtića i škola, nesigurnim radnim mjestima s minimalnim plaćama te ugovorima na određeno. Okreće glavu pred činjenicom da u 80% kućanstava žene obavljaju sav, ili gotovo sav kućanski rad, pritom ne dobivajući nikakve naknade. Strukturno ignorira žene na periferiji i one s nedovoljnim prihodima koje si ne mogu priuštiti privatan odlazak doktorima i ginekolozima, niti vrijeme čekanja da im javno zdravstvo osigura prijeko potrebnu skrb. Ignorira takozvane prizivače i prizivačice savjesti koji ne obavljaju svoj posao, a bez obzira na to dobivaju punu plaću. Ignorira pravo na zdravstvenu skrb. Ignorira ljudska prava.

…jer…

Ta ista vlast ne samo da žmiri pred homofobijom i transfobijom, nego ih nerijetko i potiče. Ljude naziva ideologijom, ljubav bolešću, obitelj karikaturom, tako iznova perpetuirajući društveno stanje u kojem najranjivije skupine na svakom koraku doživljavaju nepravdu, nasilje i mržnju.

Danas odlučno poručujemo da društvo u kojem želimo živjeti podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku ravnopravnost, kao i solidarnost sa svim manjinskim i ugroženim skupinama. Naše organiziranje i zajedništvo prvi je i odlučni korak na tom putu. Stoga i ove godine, gestom paljenja kresova pokazujemo sjećanje i zahvalnost našim prethodnicama i prethodnicima koji su se izborili da stojimo slobodno na ovome mjestu danas. Njima, a i sebi, dugujemo da se svake godine oko 8. maja okupimo i glasno poručimo:

☆ Smrt fašizmu – sloboda narodu! ☆

MAZ

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close