AKCIJA

Nova knjiga Ankice Čakardić

U petak, 27. svibnja, održala se u sklopu Subversive foruma 15. Subversive Festivala u KIC–u u Zagrebu promocija treće knjige Ankice Čakardić, Pobunjeni um: eseji iz radikalne socijalne filozofije, ujedno autorice monografija Sablasti tranzicije – socijalna historija kapitalizma i Ustajte prezrene na svijetu – tri eseja o Rosi Luxemburg te izvanredne profesorice i nositeljice Katedre za socijalnu filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

izvor: pexels.com

Knjiga, koja je izišla u izdanju Jesenski i Turk, sastoji se od devet eseja u kojima autorica analizira elemente filozofskih sustava, ideja i koncepata različitih filozofkinja i filozofa – Hobbesa i Lockea, Hegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, de Beauvoir i Foucaulta. Na promociji posebnu pozornost pridaje pretposljednjim dvama imenima, odnosno Zetkin i Luxemburg. Profesorica Čakardić istaknula je da joj je u vlastitom radu osobito bitno isticati doprinos žena marksističkoj filozofskoj disciplini, ali i filozofiji općenito, budući da muškarci dominiraju filozofskim kanonom. “Filozofkinja je malo, a još manje ih se čita – teško ćete naći Claru Zetkin ili Rosu Luxemburg u nekom udžbeniku koji se bavi poviješću filozofije”, kaže Čakardić, te napominje da je upravo Rosa Luxemburg u svojim filozofskim djelima oštro kritizirala neokantovsku misao, što se često ignorira ili zaboravlja. Svojim esejima stoga pokušava uz marginalizirane radikalne aspekte, primjerice Hobbesa, centrirati marginalizirane glasove u filozofiji.

Sama Nadežda Čačinović (ujedno i sudionica promocije) piše o zbirci eseja:

“Radovi ove knjige idu, kako kaže naslov, u korijen naše društvene smještenosti. Promišljaju filozofijska nastojanja da se izađe na kraj s našom socijalnom dimenzijom. Iako ih je autorica nazvala esejima, oni su to kao znanstveni ‘pokušaji’, a ne po nekoj neobvezatnosti; nisu slučajni ni tema ni raspored. Misao, da bi doista bila radikalna, mora zadovoljiti najstrože znanstvene kriterije, a to je ono što imamo u novoj knjizi Ankice Čakardić.”

Na promociji su, uz autoricu, sudjelovale već spomenuta Nadežda Čačinovič, Katarina Peović, Luka Bogdanić te urednik izdanja Ognjen Strpić.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close