AKCIJA

Otvara se ambulanta za pobačaj u Sv. Duhu


Što se tiče reproduktivnih prava, 2022. godina do sada bila je potresna i teška. No nakon poništenja Roe v Wadea u SAD-u, situacije u Poljskoj, pa i sramotnog tretmana Mirele Čavajde u Hrvatskoj, stiže pozitivna vijest – uskoro će se u bolnici Sveti Duh otvoriti ambulanta koja će konačno omogućiti zakonski osigurano pravo na pobačaj. Međutim, s obzirom na to da svi ginekolozi u bolnici odbijaju obavljati pobačaje, bilo je potrebno zaposliti liječnika iz Varaždina.

izvor: pexels.com

Iako je prekid trudnoće zakonski dozvoljen, prema brojnim slučajevima možemo zaključiti da nije dostupan koliko bi trebao biti. Jedan takav slučaj je, na primjer, onaj Mirele Čavajde koji nam je zorno prikazao kako je u Zagrebu de facto bilo nemoguće naći liječnika koji će u jednoj teškoj situaciji pacijentici pružiti osnovnu zdravstvenu skrb.


Uz vijest da će Sv. Duh uskoro otvoriti ambulantu koja jamči pristup sigurnim pobačajima, možemo se nadati da će ovakvih slučajeva u Zagrebu biti sve manje. Pozdravljamo ovu inicijativu i nadamo se da će i ostale bolnice unutar i izvan Zagreba slijediti navedeni primjer, budući da je siguran i dostupan pobačaj u samim temeljima ženskih prava.
Razočaravajuća strana ove priče jest činjenica da mnogi ginekolozi još uvijek odbijaju pružiti ovaj tip zdravstvene skrbi ženama, što je u javnozdravstvenim institucijama posebno velik problem. Toliko, zapravo, da je bilo potrebno dovesti jednog stručnjaka iz Varaždina – ginekologa Bojana Vidakovića.


Ova je vijest korak u dobrom smjeru, no potrebno je još puno pomaka kako bi žene u cijeloj Hrvatskoj imale potpun pristup svojim zakonom zaštićenim pravima. Dok god se onemogućava ženama pristup pobačaju, aktivno se radi na ugrožavanju ženskoga zdravlja i mukom izborenog položaja žena u društvu.


Za legalan i siguran pobačaj, za prava žena!

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close