AKCIJA

Dostupna ažurirana verzija Kartografije otpora

Na današnji dan, 14. rujna 1941. godine, izvršena je jedna od najvažnijih i najspektakularnijih diverzija u okupiranom Zagrebu, uništenje pošte u Jurišićevoj. Tim povodom, od danas je javno dostupna ažurirana verzija Kartografije otpora!

Kartografija otpora bilježi nekoliko stotina punktova, spojeva lokacija i narativa, koji su imali važnu ulogu u borbi protiv okupacije u Zagrebu u NOB-u. Svaki punkt sadrži opis i sjećanje ili arhivski dokument koji govori o njegovoj povijesti i značaju. Punktovi su tematski određeni, datirani i podijeljeni u slojeve koji odgovaraju razvojnim periodima zagrebačkog pokreta otpora.

Ova web stranica obuhvaća tek manji dio punktova koji su igrali važnu ulogu u povijesti otpora u okupiranom Zagrebu, ali njome se nastoji naznačiti širina tog otpora, njegov općenarodni karakter te povijesna istraživanja ispričati kroz prizmu mikrohistorije i povijesti odozdo. Medij web stranice čini sadržaj dostupnijim, a lociranje otpora na karti Zagreba iz 1944. godine sam sadržaj atraktivnijim. U takvim uvjetima imamo prostora da ispričamo priče malih ljudi koji su zajedno činili antifašistički otpor u Zagrebu tijekom cijelog rata. Pokrenut povodom 70. godišnjice oslobođenja Zagreba od fašizma, projekt “Kartografija otpora” predstavlja pokušaj da se iznesu potisnute političke dimenzije antifašističke borbe te da se intervenira – kako u dominantni diskurs, koji u ključu revizionizma i antikomunizma demonizira partizansku borbu i narodni otpor fašizmu, tako i u onaj liberalno-kulturalistički, koji govoreći o NOB-u prešućuje njegovu neodvojivost od socijalističke revolucije. “Kartografija otpora” istražuje ilegalni Zagreb 1941-45., mreže i organizacije otpora te njihovo utemeljenje u radničkom i partijskom organiziranju tridesetih godina. Web stranica Kartografija otpora izrađena je 2016. godine, a značajno je nadograđena na temelju istraživanja provedenih u drugoj fazi projekta (2020-2022) u kojoj je izdana i knjiga “Kartografija otpora: Zagreb 1941-1945”. Organiziator i voditelj projekta je Rosa-Luxemburg-Stiftung Southeast Europe.

MAZ

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close