AKCIJA

Žene širom Irana peti dan zaredom prosvjeduju

Tri dana nakon što je uhićena prošli petak, 16. septembra, dvadesetdvogodišnja Jina Mahsa Amini, djevojka kurdske pripadnosti, u bolnici je umrla od teških ozljeda koje je pretrpjela prilikom mučenja od strane fanatičnih gorila iranske vjerske policije zadužene za „moral“. Moralni zakon koji je Amini navodno prekršila odnosio se na nepravilno nošenje hidžaba

Uhićena je tijekom obiteljskog posjeta Teheranu kada je „moralna policija“ navodno procijenila da neprikladno nosi hidžab te je odvela, kako je rečeno njezinoj obitelji, na „reedukaciju“. Njezina smrt koja je uslijedila pokrenula je revoltiranu javnost na masovne prosvjede protiv islamske vlasti i njihovih srednjovjekovnih vjerskih zakona – koji žene otvoreno i silom stavljaju u podređeni položaj – počevši od dolaska na njezin sprovod za koji je rečeno da se ne smije održati „iz sigurnosnih razloga“ sve do prosvjeda diljem zemlje. Također, na području istočnog Kurdistana veliki niz civilnih organizacija, stranaka i političkih aktivista objavio je poziv na generalni štrajk, budući da vjeruju kako je ubojstvo bilo i etnički motivirano. Mahsa Amini postala je simbolom brutalnosti i represije Irana.

Na tisuće žena izišlo je na glavne trgove od Kurdistana do Teherana i u znak protesta skinulo svoje hidžabe, a neke su ih i javno zapalile. Nesigurna vlast na ulicu je poslala policiju i reagirala s daljnjom represijom, što je rezultiralo nasilnim konfliktima. U nekim gradovima otvorena je i vatra na prosvjednike te je dosada ubijeno petero, a ozlijeđeno barem dvjestotinjak ljudi.

Slogani prosvjednika, osim onih poput „žena, život, sloboda“, vrlo su jasno i antirežimski, odnosno ako je suditi po parolama poput „dolje diktatori“ i “smrt Khameneiju”, iranskom vrhovnom vođi, prosvjedi su poprimili i šire antisistemske karakteristike.

Ovim putem šaljemo veliku podršku Irankama u njihovoj hrabroj borbi!

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close