TEKST

Na današnji dan – Ubijena Vikica Tučkorić

Na današnji dan, 28. listopada, prije točno 78 godina obješena je Vikica Tučkorić, organizacijska sekretarka MK KPH Zagreb.

Izvor: pexels

Viktorija (Vikica) Tučkorić rođena je 1912. godine u Drvaru, te je prvi put uhićena u proljeće 1942., kada ju je Ustaška nadzorna služba privela zbog pomaganja pri pobačaju, tada zakonski zabranjenom. Cijela je stvar zapravo bila namještaljka – naime, ispostavilo se da je djevojka koju je Vikica odvela na zahvat zapravo bila ustaška provokatorica, te da je cijeli proces bio pomno isplaniran kako bi se došlo do Vikice. U požeškoj kaznionici u kojoj je završila se povezala s drugim političkim zarobljenicama, te je osigurala da dvije od njih dospiju u partizane.

Nakon velikog pada koji se desio u lipnju 1944. (uhićene su ukupno 53 osobe aktivne u partijskim i vanpartijskim organizacijama NOP-a, a MK KPH Zagreb je izgubio pet od šest članova), Vikica je bila jedna od rijetkih nekompromitiranih i iskusnih partijskih aktivista u Zagrebu. Instruktor Povjerenstva Norbert Veber (Šaban) tvrdio je da bi mu bez nje bio „potpuno onemogućen rad“ u gradu, te ona tako ostaje u Zagrebu i postaje jedna od šest članova novog mjesnog komiteta kao organizacijska sekretarka. Na čelu komiteta bio je Marko Anić (Tomo), a ostali članovi bili su Ivan Krunić (Duje), Štefica Mutak (Lela), Đuro Čutić (Žarko) i Josip Duda (Petar).

Budući da se NDH tada već generalno nalazio u nepovoljnoj situaciji, ustaški represivni aparat se akutnije fokusirao na obračun s ilegalnim mrežama u Zagrebu. To je rezultiralo svakodnevnim pojedinačnim padovima i čestim provalama, te su neke od njih, poput pada u lipnju, bile katastrofalne. Mnogi su preostali aktivisti i članovi rukovodstva bili mladi i neiskusni, što je znalo dovesti i do pogubnih grešaka. Tako je neposredno stradala i Vikica Tučkorić. U rujnu su tri mlada člana jednog NOO-a dobili naređenje da se povuku iz Zagreba i pridruže partizanima, te su to odlučili proslaviti. Na povratku iz gostionice su naletjeli na domobranskog oficira, te je jedan od njih uhićen nakon čega je pod pritiskom odao policiji svoje suradnike – smatra se da je jedna od njih bila Vikica. Vikica je uhićena 7. listopada ispred HNK, te ustaške vlasti u tom trenutku nisu ni znale da je ona organizacijska sekretarka MK KPH. Obješena je kod Sv. Helene 28. listopada uz još 10 talaca. Nakon što se saznalo da je uhićena, Povjerenstvo povlači sve njezine kontakte, uključujući Vebera, iz Zagreba pribojavajući se provale – iako je mučena, Vikica nikoga nije odala, tako da je provala uspješno zaustavljena.

MAZ

Izvori:

KARTOGRAFIJA otpora : Zagreb 1941–1945. / [urednici Josip Jagić, Marko Kostanić]. — Beograd: Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, 2022 (Zagreb : Sveučilišna tiskara)

Web: Kartografija

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close