TEKST

Pobjeda ljevice u Brazilu i pad fašistoidnog militarista

Jučer je održan drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu, a u tijesnoj pobjedi (50,9 % naspram 49,1 %) slavio je kandidat ljevice Luiz Inácio Lula da Silva i tako se nakon 12 godina vratio na čelo najveće latinoameričke države. Brazil u svjetlu ove pobjede sada ima priliku predahnuti i odmaknuti se od destruktivnih desnih populističkih politika Jaira Bolsonara koji se borio za drugi uzastopni mandat.


Novi stari predsjednik, Lula, na brazilskoj sceni pojavio se u još u drugoj polovici 1970-ih kada se uključio u sindikalni rad i postao jedan od predvodnika radničkih borbi u vrijeme rađanja globalnog neoliberalizma. Međutim, početkom 1980-ih postao je jedan od osnivača Radničke partije (Partido dos Trabalhadores) koja se na političkom spektru pozicionirala kao savez različitih protivnika tadašnje brazilske diktature, uključujući militantne skupine, sindikalne aktiviste, umjetnike i intelektualce. Devedesetih se Lula dva puta (1994. i 1998.) pojavljuje kao radnička opcija na predsjedničkim izborima, no tek 2002. godine uspijeva generirati podršku dovoljnu za osvajanje vlasti.

U dva mandata koja su uslijedila uspio je ostvariti značajan prosperitet, a važan fokus njegovih politika bio je usmjeren na smanjenje golemih društvenih-ekonomskih razlika koje su vladale Brazilom. Nakon što se povukao s mjesta predsjednika 2010. godine njegovi nasljednici iz Radničke partije diskreditirali su stranku korupcijskim skandalima i lošim ekonomskim gospodarenjem zemlje te je tadašnja predsjednica Dilma Rousseff opozvana. Prije četiri godine i sam Lula osuđen je za korupciju zbog čega se povukao iz predsjedničke utrke i završio u zatvoru gdje je proveo skoro dvije godine, međutim, tada su optužbe konačno odbačene i cijeli je slučaj označen kao državni udar, koji je zapravo doveo Bolsonara na vlast.

Sada želi nastaviti gdje je stao 2010. jer razlike u društvu se produbljuju budući da čak 30 % stanovništva zemlje živi u siromaštvu dok se broj multimilijunaša povećava. Također, Lula je najavio zaustaviti Bolsonarovu agresivnu deforestaciju Amazone koju se vršila u korist industrijalizacije poljoprivrede u Brazilu. Samo ta dva zadatka za Lulu predstavljaju golemu planinu ozbiljnog rada koji će zahtijevati suzdržavanje od saveza s poslovnim elitama, reformističkog pristupa ili površinskog krpanja problema i pribjegavanju politikama štednje, a na koje su se već oslanjali njegovi suradnici iz stranke prije dolaska Bolsonara.

No prije nego Radničku partiju Brazila i njenog novog-starog predsjednika stavimo pod povećalo, možemo se prepustiti slavlju na međunarodnoj lijevoj sceni jer njihova pobjeda je tek ostvarena i još ulijeva nadu u vrijeme kada se svijet zakopava u nove geopolitičke podjele i ratove te sustavno napušta progresivne politike. Zato Viva Lula!

MAZ

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close