TEKST

Osamdeseta je godišnjica osnutka AFŽ-a!

U neizvjesnom ratnom okruženju, prije točno 80 godina, 6. decembra 1942., u, od fašista oslobođenom Bosanskom Petrovcu održana je Prva zemaljska konferencija žena. Tamo je osnovan Antifašistički front žena, čime su žene Jugoslavije konačno uspjele institucionalizirati svoj cjelokupni aktivistički, politički, društveni, vojni, medicinski, odgojni rad u ozbiljnu borbenu organizaciju.

Izvor: afzarhiv.org

AFŽ će igrati ključnu ulogu u osvještavanju i vojno-političkoj mobilizaciji, ali povrh svega emancipaciji – kako žena, tako i svih ostali društvenih subjekata. U tom smislu, AFŽ bio je prva ženska organizacija s tako visokom razinom političkog utjecaja na području Jugoslavije.

Međutim, AFŽ nije nastao u povijesnom vakuumu te je već 1942. godine samo predstavljao jednu golemu prekretnicu u ženskom društveno-političkom organiziranju, a koje je dotada već desetljećima raslo. Žene su kroz razne forume, odbore i druge formacije pokazale nevjerojatan angažman u razdoblju između dva rata, paralelno u radu s drugim tadašnjim naprednim inicijativama, da bi nakon Drugog svjetskog rata s AFŽ-om zauzele središnju ulogu u preodgoju jugoslavenskog društva utemeljenog na tvrdim patrijarhalnim osnovama.

Organizacija se bavila osvještavanjem i punom emancipacijom žena u vidu političkih, ekonomskih i drugih okvira te je kao takva predstavljala ozbiljan izazov, kako društvu u cjelini, tako i Partiji na čelu Jugoslavije. Nažalost, komunisti su ozbiljno zakazali u tom izazovu te se AFŽ 1953. godine “samovoljno” ugasio, a njegov snažan emancipatorski potencijal je pacificiran, zbog čega i dan danas moramo nastavljati s radom koji su započele naše drugarice.

Slava im!

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close