TEKST

Iranska moralna policija i zapadni mediji

U nedjelju su strani mediji poput New York Timesa i Wall Street Journala izvijestili da je iranska “moralna policija” (Gasht-e Ershad), koja je zadužena za provođenje kodeksa ponašanja i odijevanja, raspuštena. No raspuštanje moralne policije nikada zapravo nije potvrđeno, te je njezin status i dalje službeno neizvjestan.

izvor: pexels

Smrt Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje žene koju je moralna policija privela i premlatila zbog navodnog kršenja pravila o pravilnom nošenju hidžaba, katalizirala je u Iranu početak proturežimskih protesta koji su se proširili i po ostatku svijeta. Prvi prosvjed solidarnosti održao se ispred bolnice Kashra u kojoj je Amini 16. rujna preminula. Prosvjedi su se nastavili nakon njezinog sprovoda, kada je policija vatrenim oružjem ranila 13 ljudi, te su se proširili na sveučilišta u Teheranu i potom na nekim mjestima prerasli u generalni štrajk

Izvještaji o raspuštanju iranske moralne policije bazirani su na izjavi koju je državni odvjetnik Mohammad Jafar Montazeri dao na press-konferenciji. Montazeri je tada rekao sljedeće: “Moralna policija nema nikakve veze s pravosudnim sustavom. Isti izvor koji ju je stvorio u prošlosti – iz tog istog izvora je zatvorena. Naravno, pravosudni sustav će nastaviti nadzor nad ponašanjem u cijelom društvu.” 

Iz Montazerijeve izjave zapravo jedino možemo izvući činjenicu da moralna policija nije u nadležnosti pravosuđa, ali ostaje nejasno tko ju je i kako “raspustio”. Štoviše, Montazeri je rekao da će se kodeks ponašanja nastaviti provoditi kroz društveni nadzor, a kasnije je rekao i da “nijedna službena vlast u Islamskoj Republici Iran nije potvrdila zatvaranje moralne policije.”

Iranski aktivisti i borci za ljudska prava osudili su zapadne medije za nekritičko izvještavanje o situaciji u Iranu i ukazali na to da globalna zajednica zapravo ne razumije kontekst prosvjeda. Zapad pošto-poto želi da se cijela priča što “urednije” rasplete, te generalno ima previše povjerenja u režim. “Iranski režim nije normalan; njegove službene izjave često su laži osmišljene kako bi zavarale svijet. Naši im mediji ne bi trebali vjerovati na riječ i moraju biti posebno oprezni kada izvještavaju o Iranu,” rekla je aktivistica i odvjetnica Kaveh Shahrooz. Mnogi su aktivisti istaknuli da je Montazerijeva izjava zapravo bila diverzija – oblik misinformacije namijenjen tome da smiri prosvjednike. 

No čak ni ukidanje moralne policije vjerojatno ne bi dovelo do zaustavljanja prosvjeda, budući da nisu temeljeni samo na nehumanom i okrutnom tretiranju žena, već i na, između ostalog, dugotrajnoj korupciji i ekonomskoj nejednakosti. “Mi, prosvjednice, više ne marimo za hidžab. Izlazile smo bez njega zadnjih 70 dana. Revolucija je ono što imamo. Hidžab je bio njen početak i ne želimo ništa, ništa manje od smrti za diktatora i promjene režima,” rekla je jedna Iranka.

MAZ

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close