AKCIJA

Okolišni filmski festival u znaku ekofeminizma


Deseti E?! – Okolišni filmski festival održat će se od 12. do 15. travnja u Kinoteci i Zelenoj akciji. Tema ovogodišnjeg festivala je ekofeminizam, grana feminizma i politički pristup ekologiji koji kroz prizmu roda preispituje odnos čovjeka i prirode, zagovarajući egalitarno društvo temeljeno na suradnji, a ne dominaciji. Ulaz na program i sav sadržaj je besplatan.

izvor: facebook događaj

Ovogodišnji Okolišni festival donosi glasove aktivistkinja sa globalnog Juga, područja čije je stanovništvo najugroženije klimatskom krizom. Tako će festival biti otvoren filmom “Iluzija obilja” koji prati tri neumorne heroine iz Južne Amerike i koji će gledatelje uvesti u temu ekofeminizma. Ostatak glavnog dugometražnog programa uključuje dokumentarni film o jednoj od najpoznatijih ekofeministkinja današnjice, zvan “Sjeme Vandane Shive”, koji će nam približiti desetljeća njezine borbe za prehrambeni suverenitet i okolišnu pravdu. Film “Draga djeco budućnosti,” odaje počast mladim generacijama kroz borbe triju mladih žena koje se u Ugandi, Čileu i Hong Kongu uključuju u građanski neposluh.

Festivalski program sastoji se od 20 filmova, kako dokumentarnih tako igranih, od novih izdanja do filmskih klasika, kojima će publici predstaviti središnju temu ovogodišnjeg festivala – ekofeminizam.

Najava filma Iluzija obilja

“Zamisao festivala je razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom i životinjama, muškarca nad ženom, bijelom nad ostalim rasama, koji, kako bi opstao, reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice”, navode organizatori. Ističu da ovakvim programom žele potaknuti posjetitelje na diskusiju i promišljanje o drugačijim oblicima zajednica i rješenjima koja ne ponavljaju jednake opresivne obrasce. 

Posjetitelje festivala očekuju i radionice na temu animacije, rodnih stereotipa te samoobrane za žene i rodno diskriminirane osobe, glazbeno otvorenje s Akleom Neon te afterparty u Pločniku sastavljen od audiovizualnog performansa Diego Barronala, berlinskog umjetnika i ženskih / queer DJ-ica elektronske glazbe okupljenih u programu Femme Sound.

Festival je organiziran u sklopu projekta “EcoFem“ te uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj festivala isključiva je odgovornost Zelene akcije i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Više o informacija o programu moći ćete pronaći na službenoj stranici festivala: Okolišni filmski festival


Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close