TEKST

PROGRAM: TRNJANSKI KRESOVI 2023.Odbrojavanje uoči ovogodišnjih Kresova započinje aktivnostima u prvom tjednu petog mjeseca, a program u subotu, 6. 5. u 14h izložbom i radionicama drugarskih organizacija.

PRETPROGRAM TRNJANSKIH KRESOVA

Ilegalni Zagreb – vođene šetnje, utorak 2. i četvrtak 4. 5.

Mreža antifašistkinja Zagreba u sklopu projekta Sjećanje za budućnost i pretprograma Trnjanskih kresova organizira vođene šetnje Ilegalnim Zagrebom. U vrijeme Drugog svjetskog rata, Zagreb je okupirala njemačka vojska i predala u ruke Ustašama, koji su ga onda pretvorili u utvrdu novog režima. Dok su granice grada bile su zatvorene za slobodan prolaz, policija i agenti Ustaške nadzorne službe ubojitom represijom, tamničenjima i egzekucijama čuvali su režim od manje-više svih političkih i rasnih drugosti. Zagreb je zbog toga postao i jedno od žarišta aktivnog otpora, a njega je organizirala Komunistička partija pod nazivom Narodnooslobodilački pokret. Zbog prirode uvjeta života pod totalitarnim režimom pokret je bio primoran djelovati konspirativno u ilegali, te je usprkos redovitim čistkama policije i agenata uspio razviti i održati slojevitu mrežu subverzivnog rada. U suradnji s tisućama građanki i građana NOP je sabotirao njemačku koloniju u Hrvatskoj i ustašku vlast sve do njihovog konačnog i potpunog urušavanja u svibnju 1945. Od promjene vlasti 1990-ih i povratka desnih ideologija i politika veliki broj spomenika i spomen-ploča koji su slavili i obilježavali mjesta otpora u Drugom svjetskom ratu, uništeni su i izbrisani iz javnog prostora.

No, njihova povijest ostala je zabilježena, pa šetnje organiziramo kako bi se ona nastavila prepričavati. Pridruži nam se 2. i 4. svibnja u šetnji ilegalnim Zagrebom kroz mjesta opresije i otpora.

Šetnja u utorak, 2.5. počinje u 12 sati

Šetnja u četvrtak, 4.5. počinje u 17 sati.

Šetnja traje između 90 i 120 minuta, a počinje na Trgu žrtava fašizma (nekadašnjem zloglasnom Trgu N) i završava u Vlaškoj ulici. Prijavu za pojedini dan šalji na sasa.vejzagic@maz.hr

Oslobođenje Zagreba


Antifa kviz, četvrtak 4.5. u 20 h

Odbrojavanje do Trnjanskih Kresova nastavljamo u prostorima MAZ-a, gdje vam CineMAZ ekipa priprema kviz o antifašističkoj borbi. Provjerite svoje znanje o antifašističkoj borbi za oslobođenje Zagreba i cijele Jugoslavije, ali i znanje o suvremenom antifašizmu, jer antifašistička borba je i danas jednako relevantna. Pozovite svoje prijateljice i okupite ekipe do maksimalno 5 osoba – možete doći i sami pa formirati ekipu s našim članicama!

Kviz će se održavati četvrtak, 4.5 u 20h, MAZ (ulica Pavla Hatza 16).PROGRAM TRNJANSKIH KRESOVA 6.5. 14–21h, Nasip kod Mosta slobode

IZLOŽBA, 14-20 h

Djelovanje Ivice Sabljaka u kontekstu otpora u logoru Stara Gradiška u organizaciji JUSUP Jasenovac i SNV-a.

Izložba povezuje osobnu povijest narodnog heroja Ivice Sabljaka te biografskim pristupom njegovo djelovanje stavlja u povijesni kontekst Drugog svjetskog rata i logora Stara Gradiška. Nakon proglašenja NDH, Sabljak se priključuje Narodnooslobodilačkom pokretu. Jedan je od glavnih organizatora omladinskih udarnih grupa u okupiranom Zagrebu, a sudjeluje u brojnim akcijama i diverzijama, kao npr. u paljenju sijena kod ustaških jedinica u Maksimiru. Po uhićenju odveden je u logor Jasenovac, te potom u Staru Gradišku. U Staroj Gradišci postaje svjedokom masovnog uništenja i dehumanizacije koja se provodila u logoru, te jedan od glavnih rukovoditelja logorske tajne organizacije. Organizacija koja je nastala u specifičnim okolnostima logorskog okruženja bila je ključna za samoodržanje zatočenika koliko je to bilo moguće. Kroz svjedočanstva preživjelih zatočenika i dokumenata, izložba donosi prikaz ključnih akcija organizacije i punktova otpora u logoru.RADIONICE

CMS – Što me žulja? Tko će to riješiti? političko angažiranje mladih, 14-16 h

Radionica za mlade od +/- 18-25 godina.
Razgovor o društvenim problemima s kojima se sreću prisutni u svojoj svakodnevnici, poticaj da pustimo glas, izrazimo očekivanja od politike, upoznamo se s primjerima aktivizma.
Organiziraju: studentice Mirovnih studija.

CMS je organizacija civilnog društva koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku. Rade sa zajednicama, inicijativama, organizacijama, medijima, institucijama i pojedincima u Hrvatskoj i međunarodno.

Popravi svoj_u bicikl_u! 14-17 h

I ove ćete godine na Kresovima moći popraviti svoje bicikle uz pomoć volonterki i volontera Biciklopopravljaone Zelene akcije. Popravljajući svoj bicikl zajedno s volonterima moći ćete naučiti kako zakrpati ili promijeniti gumu, namjestiti mjenjače, podesiti kočnice i još mnogo toga važnog za zdravlje bicikla. Pozivamo male i velike da uz našu pomoć poprave i nauče nešto što do sada nisu znali. Predznanje nije važno, važna je samo dobra volja da se zaprlja ruke. Biciklopopravljaona Zelene akcije je radionica za popravljanje bicikala gdje se besplatno može naučiti popraviti svoj bicikl. Djeluje u Frankopanskoj 1, neprestano od 2009. Otvoreni smo četvrtkom od 17 do 20 sati. Servis je utemeljen na “uradi sam” principu: korisnice_i sve popravke vrše same_i, uz podršku volonterki_a.

Vogue – radionica plesa 16:30 h

Ples Vogue (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ+ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je oponašanjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela. Veliku pažnju dobiva 1990. godine istoimenom Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom “Paris Is Burning”. Vogue se i danas dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi i radionice. Radionicu će voditi Boris Vrdoljak.

Vogue radionica, Trnjanski 2022.


Extinction Rebellion –
Radionica Penjanja, 15-18 h

Extinction Rebellion Zagreb samoorganizirana je neformalna inicijativa klimatskih aktivistkinja_a i lokalni ogranak masovnog svjetskog pokreta za očuvanje klime i živog svijeta. Cilj im je osvještavati javnost o hitnosti i ozbiljnosti klimatske krize, krize gubitka bioraznolikosti i ostalih štetnih utjecaja pohlepnog kapitalističkog sustava na okoliš, pritom zagovarajući rješenja za suočavanje s tim krizama. Na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima organizirat će radionicu penjanja, a možeš ih pronaći i na njihovom štandu i saznati više o grupi te kako joj se priključiti.

Extinction Rebellion

Zelena akcija – kviz “Ekologija vani i unutra”, 16:30-18:45

Kvizom bismo posjetiteljima preispitali dosadašnje znanje i upućenost od osobnog prema sustavnom odnosu prema ekološkim i klimatskim pitanjima. Samim time bismo ih i educirali o temama sustavnih odluka, o gospodarenju otpada, recikliranju, plastici, fosilnim gorivima i plinu te velikim zagađivačima poput poljoprivrede i tekstilne industrije i na koji način to utječe na čitavi ekosustav. Na individualnoj razini bi se osvrnuli na vlastite prakse na koji način doprinosimo ili odmažemo okolišu te kako to možemo promijeniti uzimajući u obzir ekološki otisak.

Drum’n’bijes – radionica bubnjanja, 16-18 h

Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno iskustvo, samo malo vremena i dobre volje. Za one koji_e su zainteresirani_e za više, svi koji sudjeluju u radionici su dobrodošli_e bubnjati s nama tijekom paljenja krijesova. To naravno nije obavezno, a odlučiti možete tijekom ili nakon radionice. Ukoliko ste zainteresirani za bubnjanje tijekom paljenja krijesova, trebate sudjelovati u kratkoj Drum ‘n’ bijes probi prije paljenja krijesova.

Pošalji mail na drumnbijes@gmail.com do 06.05., ali požuri s prijavom jer je broj mjesta na radionici ograničen! U mailu je potrebno navesti svoje ime i prezime i da si zainteresiran_a za sudjelovanje u radionici bubnjanja na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima.

Drum’n’bijes na Noćnom maršu 2023. Fotografirala Rajna Šošić-Klindžić

Are You Syrious – Radionica oslikavanja platnenih torbi, 16 h

Pridružite nam se na radionici oslikavanja platnenih torbi! Od 16 sati, pod budnim okom i velikom kreativnošću našeg volontera Mome Jana, uz malo mašte stvorit ćemo” it” torbe za nadolazeće ljeto! Torbe, boje i kistovi vas spremno čekaju. Veselimo se vašem dolasku! 

Are You Syrious započeo je s radom u ljeto 2015. godine, kao građanska inicijativa prvih ljudi na terenu koji su pokušali podržati izbjeglice na hrvatskom dijelu Balkanske rute. Danas je to registrirana nevladina organizacija s oko 200 volontera u raznim zemljama, a svoje terenske timove raspoređuje i šalje pošiljke pomoći u Siriju, Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Francusku, Njemačku. Volonterke i volonteri u Hrvatskoj svakodnevno pružaju podršku izbjeglicama i tražiteljima azila. Osim esencijalne pomoći, AYS je razvio neovisne programe integracije za djecu i odrasle kako bi im olakšali pristup obrazovanju, stanovanju i poslu.


fAKTIV – Crvena ljubav: Poeziju će sve čitati, 17-18 h

Na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima feministički kolektiv fAKTIV organizira čitanje suvremene poezije domaćih autorica, ali i poziva sve zainteresirane da donesu svoju ili tuđu antifašističku i feminističku poeziju i podijele stihove s nama. Pjesme ćemo presijecati ulomcima iz knjige “Slobodna ljubav” revolucionarke, komunistkinje, teoretičarke i drugarice Aleksandre Kollontaj. Vidimo se u 17 na nasipu!
KUHANJE NARODU – 18 h

Trnjanski kresovi 2019.

Hrana, a ne oružje

Hrana, a ne oružje (HNO) anarhistički je kolektiv koji okuplja zainteresirane za promicanje uzajamne pomoći kroz direktne akcije dijeljenja besplatnih veganskih obroka, skuhanih u dobrom društvu od hrane koja se nije prodala na tržnicama. Svoje veganske delicije začinjene solidarnošću pripremat će i dijeliti i na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima, uz ćaskanje o važnosti ovog oblika djelovanja.GLAZBENI PROGRAM NA NASIPU, 19-21 h

ZborXop

ZborXop je amaterski zbor iz Zagreba koji njeguje balkansku vokalnu tradiciju. Osnovali su ga 2009. godine entuzijasti koji su prepoznali potrebu urbane mlade populacije za balkanskom vokalnom glazbom.

Partizanski zbor

Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.

Ličko Prelo

Udruga ličana i prijatelja osnovana je 2013. godine u Zagrebu. Godine 2019. članovi udruge sastavili su mješovitu pjevačku skupinu, koja izvodi tradicionalne arhaične ličke pjesme na basu uz ličku tamburicu samicu.

Zbor Domaćigosti

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje/ice pjevanja koji pjevanjem pjesama na različitim jezicima već 6 godina doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva. Kao zaljubljenici/ce u glazbu, trudimo se iskoristiti njezin potencijal za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama

Partizanski zbor, Trnjanski kresovi 2019.
Zbor XopŠTANDOVI, 14-21 h

MAZ – distro štand

MAZ distro štand je standardni dio svakih Trnjanskih kresova na kojem Mreža antifašistkinja Zagreba prezentira svoj merch. Svake godine MAZ dizajnerke osmišljavaju nove angažirane motive koje tiskamo na majice i cekere te onda dajemo zauzvrat za donaciju. Osim tekstila na štandu dijelimo besplatnu literaturu lijevih teoretičara/ki i akstivističke tematike, a osim toga vršimo pretprodaju karata za 11. Antifa night.

NK Zagreb 041 – štand

NK Zagreb 041 antifašistički je i direktnodemokratski organiziran nogometni klub. Ovaj klub nastavak je nekog starog duha NK Zagreb i još mnogih klubova koji su u dalekoj povijesti ponosno nosili to najpurgerskije ime. Klub želi vratiti nogomet običnim ljudima i navijačima/cama. To je pravi local community nogometni klub u Hrvatskoj kojim upravljaju njegovi navijači/ce i simpatizeri s jasnim stavom protiv modernog nogometa, a bori se i protiv svih vrsta korupcije i klijentelizma na svim razinama. Tu je naravno i jasan stav protiv svih vrsta diskriminacije s porukom povratka nogometu kao sportu solidarnosti, zdravog nadmetanja, uvažavanja protivnika i sportu kojeg volimo zbog njegove jednostavnosti i ljepote. Trenutno klub broji oko stotinjak članova i simpatizera, te se ponosi svojim horizontalnim uređenjem gdje su svi članovi jednaki prilikom odlučivanja i angažiranosti u klubu. Na kresovima ćete moći pronaći njihov štand i simpatične volontere/ke!

Zagreb pride – štand

Zagreb pride bavi se zaštitom LGBTIQ prava i organizacijom zagrebačke Povorke ponosa. Osim toga LGBTIQ zajednici nudi pravnu pomoć i zastupanje te provodi važna istraživanja, kampanje i edukacije na teme relevantne za LGBTIQ zajednicu. Od svog nastanka, bori se za širu društvenu ravnopravnost i protiv svih oblika nasilja te pomaže vidljivosti problema i potreba LGBTIQ zajednice u javnom prostoru. Potražite naš štand na nasipu gdje možete pronaći šareni merch naše udruge i dobiti korisne informacije o našem radu.

Trnjanski kresovi 2019.


MAZ Trnjanske kresove organizira u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Savezom antifašističkih boraca i antifašista te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradske skupštine Grada Zagreba i Vijeća gradska četvrti Trnje.Vidimo se na Kresovima!Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close