TEKST

Partizanke – najnoviji MAZ-ov tekstil slavi žensku nesalomljivost i hrabrost

Na tradicionalnom slavlju povodom 78. godišnjice oslobođenja grada Zagreba od fašističke okupacije, Mreža antifašistkinja Zagreba predstavit će “Partizanke”, najnoviju u nizu popularnih aktivističkih majica. Novi MAZ-ov tekstil rezultat je suradnje regionalnih umjetnika – Mirjane Radovanović iz Beograda i Vedrana Štimca iz Pule


Ilustracija Partizanke. Autori Mirjana Radovanović i Vedran ŠtimacUsusret Trnjanskim kresovima, velikoj godišnjoj manifestaciji kojom obilježavamo oslobođenje Zagreba od fašizma, Mreža antifašistkinja Zagreba već tradicionalno predstavlja nekoliko novih motiva svojih aktivističkih majica, od kojih su neke postale široko poznate i prepoznatljive u javnosti. Ovom aktivnošću nastojimo širiti područja borbe i u narodu popularizirati ideje antifašizma, radničkih prava, feminizma, skupljajući pritom dodatni prihod za potrebe rada i aktivnosti naše organizacije.

Razmišljajući o obilježavanju oslobođenja Zagreba te partizanima koji su za to zaslužni, ove godine željele smo se fokusirati upravo na ulogu partizanki i važnost žena kao temeljnog stupa antifašističke borbe: hrabrih junakinja koje su činile nevjerojatno velik dio borbenih jedinica ne samo na frontu, nego i kao ključni faktor pokreta otpora u “nepokorenom gradu”.

Povijesna je činjenica kako su djevojke i žene bile sudionice u apsolutno svim segmentima Narodnooslobodilačke borbe i upravo je ta borba, jasnije nego ikad pokazala njihova ravnopravnost s muškarcima i postavila temelj ženske emancipacije na našim prostorima.

Doprinos žena u oslobođenju Jugoslavije od fašizma ima nemjerljiv značaj. Prema dostupnim podacima, u toku Narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji u periodu od 1941. do 1945., u odredima Narodnooslobodilačke vojske i partizanskim odredima, borilo se preko 100 tisuća žena, od kojih je oko 25 tisuća poginulo, a 40 tisuća bilo ranjeno. Žene su se masovno uključivale u narodnooslobodilački pokret obavljajući razne zadatke. Bile su delegatkinje, političke komesarke, komandirke, referentice saniteta, bolničarke, borkinje, bombašice, partijske i skojevske rukovoditeljice i odbornice Narodnooslobodilačkih odbora.

Ono što smo željele simbolički komunicirati kroz novu ilustraciju na tekstilu Mreže antifašistkinja Zagreba jest upravo ženska nesalomljivost, hrabrost i važnost ženskog drugarstva, posebno u najtežim trenucima i izazovima kao što je borba protiv zla i terora, kojoj su u želji za slobodom masovno odazvale – često i same nesvjesne snage otpora koju u sebi nose.

U tome su nam pomogli dvoje regionalno poznatih umjetnika antifašista, koji su rado odazvali našem pozivu te su i sami predložili međusobnu suradnju.

U pitanju su vizualna umjetnica Mirjana Radovanović iz Beograda te ilustrator i street artist Vedran Štimac iz Pule. Za maz.hr ispričali su nešto o sebi, svom radu u kontekstu aktivizma te međusobnoj suradnji na ovom projektu.

Mirjana Radovanović je uz Miloša Miletića članica beogradskog dizajn kolektiva KURS. Domaćoj publici najviše su poznati po dizajnu vizualnog identiteta prošlogodišnjih Trnjanskih kresova, kao i suradnji s kustoskim kolektivom BLOK na projektu murala “Tvornice radnicima” u tvornici ITAS Prvomajska u Ivancu.

Mural “Tvornice radnicima”, ITAS Prvomajska Ivanec, fotografija Srđan Kovačević

Mirjana Radovanović i Miloš Miletić (KURS) oslikavaju mural u Mariboru

Mirjana ističe kako zadaća umjetnika nije promatranje i ukrašavanje nego sudjelovanje i aktivna borba. Aktivizam je prisutan i neizbježan u svim sferama njezinog djelovanja, pa tako i u ostalim projektima kojima se bavi: brendu odjeće i uredskog pribora Manonija, također s Milošem Miletićem, koji promovira antifašizam, ravnopravnost spolova, ekologiju i odmor kao otpor, kao i u umjetnosti tetoviranja kojom se bavi u svoje slobodno vrijeme.

Mirjana tetovira ilustraciju partizanke

– Znam da će ovo verovatno zvučati kao kliše, ali ja crtam od kad znam za sebe. Dizajn je bio moje primarno obrazovanje u srednjoj umetničkoj školi, a kasnije i na studijama slikarstva. Nikad nisam posebno odvajala umetnički rad od dizajna, što se može videti kroz isprepletane prakse KURS-a, Manonije i moje umetničke prakse. Tu onda dolazi i aktivizam, gde se trudim da radim ono što znam i tako doprinesem nekoj borbi koja mi je bliska – govori Mirjana.

Ona dodaje da posljednjih godina ostavlja prostora za neke druge stvari koje radi jer “uživa u njima”. Tu prvenstveno misli na praksu tetoviranja, no i tu se provlači važno pitanje antifašističkog nasljeđa kroz tetovaže partizanki.

– Gledajući unazad sve što sam radila, imam utisak kako je sve to povezano i da se nadograđivalo kroz godine istraživanja, prakse i stvaranja – objašnjava Mirjana.

Mirjana ispred antifašističkog spomenika Makedonuim

Vedran Štimac iz Pule, poznatiji pod pseudonimom Polite BastART, vizualni je umjetnik širokog spektra: bavi se ilustracijom, dizajnom naslovnica knjiga, oslikavanjem murala, tetoviranjem… Iako njegovo formalno obrazovanje uključuje završen studij ekomonije, a ne vizualnih umjetnosti, Vedran već deset godina živi od samostalnog umjetničkog rada. Život radnika u kulturi težak i nepredvidljiv, ali Vedran se snalazi i uspijeva raditi ono što voli i ono što mu je važno. Kao društveno-politički angažirani umjetnik, kroz svoj angažman nastoji ukazivati na određene probleme u društvu kroz sebi svojstven kanal.

Vedran Štimac – Polite BastART u akciji oslikavanja murala “Julije Knifer”

– Nakon završetka studija, prijatelji i ja smo se spontano zainteresirali za društvene znanosti te smo u garaži jednog od prijatelja počeli održavati kružoke na kojima bismo raspravljali o političkoj ekonomiji, filozofiji, sociologiji… Kroz te razgovore na površinu su isplivale jasne svjetonazorske ideje i mi smo se, kako zajedno, tako i svatko u svojoj domeni, krenuli više angažirati u društvu. Prakticirali smo to kroz umjetničke instalacije, performanse, ilustraciju i intervencije u prostoru koje su jasno zagovarale humanističke vrijednosti. U tom periodu sam se i počeo baviti ilustracijom, tako da je moj umjetnički rad od samih početaka koegzistirao sa svojevrsnim političkim djelovanjem/aktivizmom. Ja osobno nastojim kroz ilustracije progovarati o različitim društvenim temama i biti svojevrstan kroničar društvenih problema. Ilustracija, a pogotovo mural, je super medij za izraziti stav i ideju jer dopire do velikog broja ljudi – otkriva nam Vedran.

Solidarno s revolucijom u Rojavi, Vedranov mural u Puli

Mirjana i Vedran dosad su se upoznali samo preko društvenih mreža, upravo zahvaljujući sličnom zanimanju i zajedničkim interesima prema ilustraciji, angažiranoj uličnoj umjetnosti i tetoviranju.

Ideja o zajedničkoj suradnji odmah im se svidjela, dok je sam proces rada tekao vrlo glatko jer osim što su oboje umjetnika vrlo dobro upoznati s tematikom, efikasno su podijelili posao po etapama i uistinu su, kako govore, zadovoljni procesom i rezultatom svoje suradnje.

Mreža antifašistkinja Zagreba podržava rad u kulturi. Ponosne smo na naše umjetnike i novu ilustraciju posvećenu heroinama antifašističke borbe. Svoju majicu “Partizanke” moći ćete nabaviti na distro štandu MAZ-a na Trnjanskim kresovima. Podržite našu organizaciju i autorski rad ovih izuzetnih umjetnika.

Vidimo se na Kresovima!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Sanja Rotter

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close