AKCIJA

Otvara se izložba o Nadi Dimić

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u petak 12. svibnja, otvara se izložba “Sanja Iveković: Nada Dimić File 2023 / Nada Dimić – Rekonstrukcija industrijskog nasljeđa”. U sklopu otvorenja, s početkom u 19 sati, Sanja Rotter izvest će remake performansa Sanje Iveković “Repetitio est mater” iz 1998.

Izložba je posvećena Nadi Dimić, istoimenoj osobi i istoimenoj tvornici. Koncipirana je u dvije cjeline. Prva cjelina “Sanja Iveković: Nada Dimić File 2023” objedinjuje umjetničke radove iz ciklusa “Gen XX” (1997 – 2001), koji reafirmira antifašističku baštinu fokusirajući se na žene, sudionice antifašističke borbe do instalacije koja uključuje maketu tvornice, tvorničke predmete i “Timeline”, rad u nastajanju. U sklopu ove izložbe radovi su prvi put objedinjeni u zasebnu cjelinu te daju pregled umjetničina dugogodišnjeg bavljenja tom temom, navode organizatori.

Umjetnički projekt “Nada Dimić File” (1998-2023) povezuje narodnu heroinu Nadu Dimić, izbrisanu iz javnog prostora grada Zagreba, i jednu od najuspješnijih tvornica trikotaže i pozamanterije u socijalističkoj Jugoslaviji koja je do privatizacije 1993. nosila njezino ime.

Ovim se povezivanjem ukazuje na dva djelomično usporedna, a svakako komplementarna procesa koja su obilježila 1990-te u Hrvatskoj: brisanje antifašističkog nasljeđa i gašenje industrije, nositelja gospodarskog i društvenog napretka u socijalizmu, navodi se u pozivu na izložbu.

Druga cjelina, “Nada Dimić – Rekonstrukcija industrijskog nasljeđa”, usmjerena je na povijest i djelovanje tvornice “Nada Dimić”. Temelji se na sačuvanim pisanim izvorima (tvornički bilteni iz 1960-ih, arhivski materijali vezani uz tvornicu, novinski članci). Ova cjelina također predstavlja skromne fizičke ostatke tvornice rasute po javnim ustanovama i privatnim kolekcijama: tvorničke biltene (NSK), izbor fotografija snimljenih u tvorničkim pogonima 1950-ih i početkom 1960-ih (HDA), bistu Nade Dimić pohranjenu u Muzeju Grada Zagreba i reklamne kataloge iz privatnih kolekcija.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2023., a možete je pogledati od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ulaz je besplatan. Kustosica je Kosjenka Laszlo Klemar, a suradnica na izložbi Barbara Blasin.


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close