AKCIJA

Pula bogatija za tri društveno angažirana murala

Portret Karla Rojca te murali koji tematiziraju probleme odlaganja otpada, potrošačkog društva i propast pulske brodogradnje, nastali su na prvom festivalu ulične umjetnosti “Kistom kroz zid” u Puli

Mural “Radnička klasa odlazi u raj”. Fotografirao: Hassan Abdelghani

“Kistom kroz zid”, prvi festival ulične umjetnosti u Puli, održao se u Društvenom centru Karlo Rojc. Tokom šest dana festivala troje umjetnika oslikavalo je fasade Rojca. Rezultat su tri društveno angažirana murala.

Marin Remić je oslikao mural koji govori o problemu odlaganja otpada i potrošačkog društva.

Mural Marina Remića

Boris Bare na zapadnoj strani centra oslikao je mural koji tematizira propast brodogradnje u Puli i istovremeno odaje počast Uljaniku koji je othranio brojne pulske obitelji.

Izrada murala Borisa Bareta. Fotografirala: Petra Tadić

Vedran Štimac je na istočnoj strani centra oslikao portret Karla Rojca, narodnog heroja po kojemu Društveni centar nosi i ime. Portretom Rojca, Štimac nastoji očuvati antifašističku baštinu u svom rodnom gradu.

Mural Karlo Rojc. Fotografirao: Vedran Štimac

Kako organizator Vedran Štimac ističe, jedan od glavnih ciljeva festivala “Kistom kroz zid” je da umjetnička djela ne služe samo estetskoj vrijednosti, već da imaju i društvenu poruku koju prenose.

“Kroz ovaj festival umjetnici su imali priliku da izraze svoje mišljenje o problemima u društvu na kreativan i estetski zanimljiv način i tako doprinesu razmišljanju o važnim društvenim pitanjima. Unatoč izrazito malom budžetu, festival je privukao pažnju javnosti i postao hit među ljubiteljima umjetnosti”, kazao je Štimac te dodao da se nada da će festival postati tradicionalan, priželjkujući još murala koji će krasiti pulske kvartove.

“Festival “Kistom kroz zid” je pokazao da umjetnost i kultura imaju veliki potencijal u stvaranju boljeg društva, a nadamo se da će se ovaj festival nastaviti razvijati i proširivati svoju poruku u budućnosti. Pula je tako postala bogatija za tri nova murala koji krase fasade društvenog centra Karlo Rojc, a umjetnici i organizator su pokazali da uz malo entuzijazma i kreativnosti fasade mogu dobiti novo ruho”, zaključio je Vedran Štimac.

MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close