AKCIJA

Potpiši za dostojanstvenu plaću radnika u tekstilnoj industriji

Kampanja  “Kvalitetna odjeća, pravedna plaća” zahtijeva donošenje zakona koji bi osigurao dostojanstvene plaće za radnike u tekstilnoj industriji i obvezao modne kompanije na preuzimanje odgovornosti za radnike u njihovim proizvodnim lancima.

izvor: novisindikat.hr

Europska građanska inicijativa usmjerena je prema modnim kompanijama (brendovima) koje nemaju tvornice u svojem vlasništvu već proizvodnju outsourceaju u zemlje s jeftinom radnom snagom, te radnike u vlastitom proizvodnom lancu isplaćuju preko posrednika, dobavljačkih tvrtki. Cijene koje brendovi isplaćuju dobavljačkim tvrtkama jedva da pokrivaju proizvodnju robe, a plaća koja u konačnici bude isporučena radnicima ne može se smatrati dostojanstvenom. Prema izračunu novog sindikata iz 2018. dostojanstvena plaća za Hrvatsku iznosi 10.452 kn (1377 eura). Brendovi na ovaj način izbjegavaju odgovornost prema radnicima, a za neisplatu dostojanstvene plaće krive dobavljače.

Inicijativa želi poboljšati europsku Direktivu o korporativnoj odgovornosti, uvođenjem mehanizama kojima bi se modne kompanije i trgovce na malo obvezalo da uspostave, implementiraju, nadziru i javno objave plan za smanjivanje jaza između stvarnih plaća radnika i procijenjene dostojanstvene plaće. Prijedlog zakona obuhvaća specifične mjere po pitanju cijena, troškova i općenito prakse proizvodnje koju modne kompanije slijede. Također, od brendova se zahtijeva da u svojim proizvodnim lancima identificiraju rizične skupine koje posebno pogađaju niske plaće, poput žena i migrantskih radnika. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, uključujući brendove i trgovce na malo koji trguju na području EU, bez obzira na to je li im sjedište u EU ili drugdje.

Ako se direktiva usvoji, omogućit će promjene i u drugim sektorima.

“Zakonodavstvo koje zahtijevamo kroz ovu kampanju nužno je i vrlo relevantno za sve radnike u proizvodnji odjeće, bilo da se nalaze u Europi, Aziji, Africi ili Americi. Pandemija je bolno jasno pokazala da će bez zakona ili obvezujućih mehanizama brendovi zanemariti svoju odgovornost kao glavni profiteri od rada nedovoljno plaćenih radnica i radnika. Pitanje dostojanstvene plaće sada je aktualnije nego ikad: kriza je pokazala rezultat desetljeća života sa sirotinjskim plaćama – radnici su sada u neposrednoj opasnosti da neće moći osigurati osnovne životne potrebe za sebe i svoju obitelj”, rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

To je dosad najglasniji poziv za donošenje ovakvog zakona u Europi, pokrenut od strane nekoliko međunarodnih organizacija, među kojima su Clean Clothes Campaign (CCC), Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade, a uz potporu široke koalicije organizacija i pojedinaca. Za Hrvatsku u inicijativi aktivno sudjeluju Novi sindikat, Regionalni industrijski sindikat koji su dio CCC-a, kao i Koalicija za dostojanstvenu plaću, Centar za mirovne studije (CMS), Kuća ljudskih prava, PaRiter, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH), Fashion Revolution Hrvatska i Centar za edukaciju i savjetovanje (CESI). Inicijativi je u cilju prikupiti miljun potpisa europskih građana, a Hrvatsku je potrebno prikupiti 7000 potpisa.

Prikupljanje potpisa odvija se online, putem obrasca kojeg možete pronaći ovdje, ali i fizički, na Trgu bana Jelačića, od 15. do 20. svibnja, svaki dan od 8 do 20 sati.

Više o zakonodavnom prijedlogu na engleskom jeziku možete naći na stranicama kampanje: www.goodclothesfairpay.eu

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close