AKCIJA

Program Mjeseca ponosa 2023.Zagreb Pride vam i ove godine, već tradicionalno, sprema bogat program javnih, kulturnih i zabavnih događanja kao zagrijavanje za Povorku ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji koja će se održati u subotu 10. lipnja 2023. Povorka će završiti druženjem u parku Ribnjak, gdje ćete moći pronaći i naš distro štand.

izvor: facebook događaj

Program prenosimo u cjelosti:

Podizanje zastava duginih boja i naših identiteta na gradske trgove

17. 5. 2023.

Tradicionalnim isticanjem zastava duginih boja, zastava boja naših zajednica i identiteta povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) započinje Mjesec LGBTIQ ponosa i najavljuje se 22. Povorka ponosa LGBTIQ osoba, zajednice i obitelji.

izvor: facebook, fotografija: Luka Pešun


Tarot

18:00 – 21:00 h  @ Šesnaestica, Ozaljska 16

Otvorite treće oko i predvidite najezoteričniji događaj, Mjesec ponosa! U četvrtak 18.5. provedite s nama Tarot večer Zagreb Pridea!  Dođite naučiti o povijesti i simbolici tarot karti, povezati se sa svojim kartama i zajednicom i vježbati čitanje. Ponesite svoje karte ako ih imate, što više to bolje! Na događaju ćete moći i kupiti The Spun Tarot špil koji je Zagreb Pride izdao 2021., a pridružit će nam se i Toni Zadravec, autor špila.

Članak o autorskom The Spun Tarot špilu: https://voxfeminae.net/feministyle/toni-zadravec-interpretacija-klasicnog-tarota-kroz-prizmu-kvir-iskustava/

Izrada transparenata i dekoracija za Povorku ponosa

21.5.2023.

14:00 h – 17:00 h @ AKC Medika, Pierottijeva 11

Pridruži nam se u nedjelju 21. svibnja od 14:00 do 17:00 h u dvorištu Medike u izradi transparenata i dekoracija za 22. Prajd! Pripremit ćemo šarene flomastere, sprejeve, papire, šljokice i – najvažnije – dobro društvo!

Filmska večer: LGBT_SLO_1984 (r: Boris Petkovič / Slovenija / 2022. / dokumentarni / 87′)

22.5.2023.

19:00 h @KinoKinoteka, Cesarčeva 11

Pogled na 35 godina slovenskog LGBTIQ pokreta kroz prizmu kulture i aktivizma.

U suradnji s Kinom Kinoteka organiziramo hrvatsku premijeru filma LGBT_SLO_1984 slovenskog redatelja Borisa Petkoviča. Riječ je o prvom dokumentarnom filmu koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta i začetke LGBTIQ aktivizma u Jugoslaviji.

Film LGBT_SLO_1984 dokumentaran je prikaz slovenske LGBTIQ scene i organizacija koje su svojim djelovanjem oblikovale širi kulturni i društveni prostor bivše Jugoslavije. S povijesti LGBTIQ pokreta u Sloveniji u filmu nas upoznaju aktivisti_ce Suzana Tratnik i Brane Mozetič u formatu turističke ture. Započinjemo ispred ŠKUC-a, mjesta na kojem se 1984. godine prvi put održao festival Magnus – homoseksualnost i kultura. To je bio prijelomni događaj u slovenskom LGBTIQ pokretu, a ujedno i početak najstarijeg festivala LGBTIQ filma u Europi. Prve godine slovenskog LGBTIQ pokreta obilježila su klupska događanja (jedina takve vrste u Jugoslaviji) te organizacija različitih kulturnih događanja i festivala. Slovenski LGBTIQ pokret tako je brzo postao najprogresivniji toga vremena te je i danas aktivan u različitim oblicima i kroz niz organizacija.

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Razgovor će moderirati LGBTIQ aktivist i povjesničar Franko Dota.


Filmska večer: Orlando, moja politička biografija (r. Paul B. Preciado Francuska / 2023. / igrani / 98′)

31.5.2023.

19:00 h @ Kino Tuškanac

Projekcija se održava u partnerstvu s festivalom Vox Feminae.

Gotovo stoljeće nakon što je Virginia Woolf objavila svoj roman Orlando: životopis, filozof i trans aktivist Paul B. Preciado piše joj pismo u kojem joj poručuje da je njezin lik postao stvaran. Preciado postavlja pitanje: “Tko su suvremeni_e Orlandi_e?”

Dvadeset u pet transrodnih i nebinarnih osoba različitih dobi utjelovljuje slavni Woolfin lik, istovremeno pričajući priče o vlastitim životima. Osobne priče su pak ispresijecane arhivskim materijalima koji prizivaju stvarne povijesne figure Orlanda i njihovu borbu za prepoznavanje i vidljivost.Istovremeno, Preciado se prisjeća vlastite metamorfoze te ističe da biti trans ne podrazumijeva samo tranziciju iz feminiteta u maskulinitet (ili obrnuto), već i poetično putovanje na kojem moramo osmisliti novi jezik kojim ćemo opisati sebe i svijet koji nas okružuje.

Paul B. Preciado je pisac, filozof, kustos i jedan od vodećih mislilaca u području rodne i tjelesne politike. Bio je kustos javnih programa documente 14 (Kassel/Atena), kustos tajvanskog paviljona u Veneciji 2019. i voditelj istraživanja u Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni (MACBA). Njegove knjige Countersexual Manifesto (2000.), Testo Junkie (2008.), Pornotopia (2010.), An Apartment on Uranus (2019.), Can the Monster Speak? (2021.) i Dysphoria Mundi (2022.) ključna su mjesta za queer, trans i nebinarnu suvremenu umjetnost i aktivizam. Rođen je u Španjolskoj, a živi u Parizu.


Karaoke & Lip Sync Night: Tko pjeva, strejt ne misli

3.6.2023.

20:00 h @ Spunk

U Mjesecu ponosa pripremamo spektakl i jedva čekamo s vama podijeliti i osjetiti lgbtq+ euforiju uz piće i mikrofon!

Riječ je o karaoke/lip sync večeri u organizaciji Zagreb Pridea u klubu Spunk 3. lipnja 2023. Očekujte zabavu uz više ili manje talentirane hrabre duše koje će se odvažiti nastupiti, a za one najpredanije imamo spremne i nagrade!

Imamo i dresscode: uniforme bilo koje vrste! Večer kreće u 20 sati, a kad se dovoljno ohrabrite, iskažite svoj (anti)talent za pjevanje, plesanje, nastupanje općenito uz najdražu pjesmu za karaoke ili lip sync! Sve pjesme i žanrovi dolaze u obzir, samo da nisu politički problematične.

Radujemo se vidjeti vas u što većem broju, a zabava vam je zagarantirana! Ako ništa drugo, mi iz organizacije ćemo razbijati led sve dok se i vi ne odvažite!

Predstava: I Cyrano i djevojčica (r. Guillermo Baldo)

2.6.2023.

19:00h @ Centar mladih Ribnjak 

Jela, koja više nije djevojčica, vraća se u prošlost kako bi nam ispričala priču o djevojčici koja je ponekad djevojčica, a ponekad dječak. O djevojčici koja na ljubavna pisma svoje najbolje prijateljice odgovara potpisujući se kao dječak. Zajedno grade svoje tajno mjesto, svoje utočište. Izmjenjuju sve više i više pisama i riječi ljubavi, i djevojčica biva uvučena u susret s emocijama koje ne može niti odrediti niti razumjeti.

Predstava „I Cyrano i djevojčica” govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja po malo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš što je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga se ne bi trebao zaljubiti. Što ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu? Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće i biti iskren? Ovaj predivan, emotivan i mudar tekst mladog argentinskog redatelja Guillerma Balda inspiraciju crpi iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je također bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen.

Više o predstavi: https://teatarpocoloco.hr/i-cyrano-i-djevojcica/

Predstavu prikazuje Teatar Poco Loco u suradnji s Centrom za mlade Ribnjak.  

Radionice bubnjanja ususret Povorci Ponosa u organizaciji Drum ‘n’ bijes

31.5., 2.6. i 8.6. 2023.

@ Nasip kod Močvare 


Mjesec ponosa podržavaju:

Partneri_ce: Kino Kinoteka, Vox Feminae, Kino Tuškanac, Centar mladih Ribnjak, Spunk.

Donatori_ce: građanke i građani Zagreba i Hrvatske te kvir dijaspora; Grad Zagreb; Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo; Zaklada otvoreno društvo; Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske; Veleposlanstvo Kraljevine Belgije; Francusko veleposlanstvo; Erste Banka.


Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close