TEKST

Riot Grrrl pokret – više od glazbe


Prije trideset godina, na obali sjeverozapadnog Pacifika, nastao je pokret koji je kombinirao feminizam, punk glazbu i politiku. Nazvan je Riot Grrrl – izgovara se s grlenim gromkim tonom. Predstavljao je novi oblik izražavanja za mlade žene koje su tradicionalno bile zanemarivane u muški dominantnim žanrovima punka, grungea i alternativnog rocka.

Bikini Kill, izvor: flickr


U ovom tekstu ćemo se pobliže upoznati sa samim pokretom i načinima na koje se proširio, te ćemo vam predstaviti neke glazbene preporuke, s obzirom na to da je Riot grrrl u suštini glazbeni pokret. Prije samog istraživanja poslušajmo pjesmu “Oh Bondage! Up Yours!” britanskog punk benda X-Ray Spex iz 1977. Pjesma je postala simbol bunta, nezadovoljstva  i odlučnosti u izražavanju otpora muškoj dominaciji. Danas se smatra antologijskom jer je inspirirala mnoge žene i feminističke aktiviste, uključujući i sudionice Riot Grrrl pokreta. Riječi “Oh bondage, up yours!” postale su feministički poklič koji poziva na oslobađanje od okova kapitalizma i na borbu protiv nametnutih rodnih uloga. Poly Styrene (Marion Joan Elliott-Said), pjesnikinja i glavna vokalistica benda, napisala je pjesmu koja kombinira bijes prema seksualnoj objektifikaciji žena i nekritičkom prihvaćanju konzumerističke kulture. Taj osjećaj se odražava u njezinom pseudonimu i u stihovima pjesme:

Chain-store chainsmoke, I consume you all

Chain-gang chainmail, I don’t think at allMuzikom kontra patrijarhatu


Pjesma je imala dodatan značaj s obzirom na to da se kroz dobar dio povijesti uz sam punk veže inherentan seksizam. Razni primjeri pokazuju kako ženama u samom punku nije bilo mjesta, pa tako bendovi poput Slitsa i The Raincoatsa ostaju zaboravljeni, dok se The Exploited i Seks Pistolsi pamte kao sinonimi za punk. Također, u jednom posebno mizoginom izdanju punk magazina Sniffin Glue iz 1976. nalazi se citat: „Punks are not girls!“. Žene su često viđene kao dodatci u tom momentu većinski predominantno muškoj i bijeloj subkulturi. Često ih se smatralo isključivo grupijima ili eventualno bekap pjevačicama. Manjak dobrodošlice prema ženama vidimo pregledavajući snimke koncerata iz tih vremena gdje su žene u publici bile grozno tretirane. Kako bi izazvao tu dinamiku, Riot Grrrl pokret je poticao žene da se aktivno uključe u glazbenu scenu i postave nove standarde koji na prvo mjesto stavljaju inkluzivnost i jednakost unutar glazbene zajednice.

Riot Grrrl je započeo u Olympiji i Seattleu, koji su u to vrijeme postali središta američke alternativne kulture s pojavom bendova poput Nirvane, Alice in Chains, Soundgardena i drugih. Paralelno s tim, buduće sudionice scene počele su razgovarati i organizirati susrete u kojima bi se žene okupljale i raspravljale o raznim problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i izlascima.

Mnoge žene su naučile svirati instrumente, osnivale bendove i snimale vlastitu glazbu. Ova praksa omogućila je ženama da preuzmu kontrolu nad svojim umjetničkim izričajem i da se neovisno izraze kroz glazbu, organizirajući vlastite koncerte i druge glazbene događaje. Važno je bilo upravo stvaranje sigurnijih prostora u kojima su žene bile glavne protagonistice. Koncerti su postali važna mjesta okupljanja, gdje su se žene osjećale slobodno izražavati i povezivati s drugim aktivisticama. Glazba je pružala emocionalnu podršku i osnaživala žene, dok su tekstovi i nastupi bili snažni alati za prenošenje feminističkih poruka široj publici. Kroz glazbu, Riot Grrrl pokret je postao prepoznatljiv po svojoj energiji, angažmanu i otporu prema rodnoj nejednakosti.


Postoji cijeli niz bendova od kojih smo neke ubacili kao glazbene preporuke, poput Bikini Kill, Bratmobile, Sleater-Kinney, Heavens to Betsy, L7, Excuse 17, Huggy Bear, Team Dresch, 7 Year Bitch. Stvarali su glazbu koja je isticala feminističke ideje, kritizirala seksizam i izazivala tradicionalne norme. Njihove pjesme su bile energične, buntovne i iskrene, dotičući teme kao što su nasilje nad ženama, tjelesna autonomija, snaženje ženskih glasova i otpor patrijarhalnim strukturama.

Pokret je bio duboko ukorijenjen u aktivizmu i subverzivnim akcijama. Politički angažman je bio u središtu identiteta pokreta, potičući žene da se uključe u promjene u svojim zajednicama i društvu. Kroz različite akcije, Riot Grrrl aktivistice su organizirale prosvjede, demonstracije, radionice, predavanja i edukativne događaje. Prosvjedi su bili posebno važni u borbi protiv seksizma i nasilja nad ženama. Žene su izlazile na ulice noseći transparente s feminističkim porukama, zahtijevajući pravdu i promjenu. Aktivistice su se također angažirale u kampanjama koje su se bavile temama kao što su reproduktivna prava, rodna ravnopravnost i seksualno obrazovanje.


Uradi sama!

Pank je žanr koji ne samo da se suprotstavlja mainstreamu, nego je i utemeljen na principima DIY (Do it Yourself) estetike. Poticao je pojedince da stvaraju vlastitu glazbu, umjetnost i fanzine. Fanzini su bili ključni dio Riot Grrrl pokreta te su poslužili kao izvrstan medij u kojemu su sudionice izražavale svoje ideje, osjećaje i perspektive. Ti mali samizdati časopisi su često bili ručno izrađeni i fotokopirani. Kroz fanzine, žene su mogle dijeliti svoje osobne priče, kritike, pjesme, stripove i intervjue s drugim aktivisticama i umjetnicama.

Fanzini su također omogućili umrežavanje i povezivanje unutar pokreta. Izdavačice fanzina bi razmjenjivale primjerke međusobno ili ih prodavale na koncertima, što je stvaralo mrežu aktivistica i podršku među ženama sličnih ideja. Osim toga, fanzini su imali važnu edukativnu ulogu, pružajući informacije o feminizmu, reproduktivnom zdravlju, nasilju nad ženama i drugim društvenim pitanjima. Oni su pružali alternative mainstream medijima i širili svijest o važnosti rodne ravnopravnosti i borbi protiv seksizma. Primjeri najpoznatijih fanzina u okviru Riot Grrrl pokreta uključuju “Bikini Kill”, čiji je fanzin nosio isto ime kao bend koji ga je izdavao, “Jigsaw”, koji je bio osnovan u Londonu i obrađivao teme feminizma i queer kulture, “Girl Germs” koji su izdavale članice benda Bratmobile, te “Huggy Bear” koji je bio poznat po svom politički angažiranom sadržaju.

Primjeri fanzina, izvor: Wikimedia Commons

Radionice su bile još jedan važan oblik aktivizma u okviru pokreta. Održavale su se radionice o samopouzdanju, pisanju, umjetnosti, DIY praksi i drugim temama koje su žene osnaživale i poticale na kreativnost. Kroz te radionice, žene su se osjećale podržano i inspirirano da preuzmu kontrolu nad vlastitim životima i izraze se na svoj način. One su sudjelovale u organiziranju koncerata, izložbi i drugih kulturnih događanja koji su promovirali žensku umjetnost i kulturu.  Osim toga, Riot Grrrl aktivistice su se angažirale i u političkom lobiranju za bolje zakone i politike koje bi podržavale ženska prava i rodnu ravnopravnost.


Kroz ove akcije i aktivizam, Riot Grrrl pokret je izazvao promjene u društvu, mijenjajući percepciju i stvarajući prostor za feminističke ideje i borbu protiv društvenih nepravdi. Aktivistice su pokazale snagu zajedništva i solidarnosti, stvarajući mrežu podrške koja je inspirirala žene diljem svijeta da se izraze, ujedine i bore za svoja prava.


Marjan Klišanin


Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu


Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close