AKCIJA

Poziv na Kongres antifašističke mladeži

Kongres okuplja aktiviste sa ciljem proširivanja i razmjene znanja o strategijama antifašističke borbe, s naglaskom na internacionalnu perspektivu. Jer, kako navode organizatori, politička perspektiva često je oblikovana nacionalnim kontekstom, a posljedice toga su često jednolične i izlizane strategije političkog djelovanja.


I ove godine, od 25. do 27. augusta 2023. održava se JuKo, Kongres antifašističke mladeži (Antifaschistischer Jugendkongress) u Chemnitzu. Ove godine krovna tema kongresa je “Antifašistička Internacionala”, sa ciljem širenja vidika dalje od nacionalnih granica i učenja od iskustva antifašističke borbe u drugim zemljama.

„Naime, borba protiv diskriminacije i nepravde se ne odvija samo u Chemnitzu, Zwickauu, Grimmi, Wurzenu i Bautzenu. Borimo se protiv starih i novih nacista, protiv anti-feministkinja koje vrše nasilje nad FLINTA* i kvir osobama, protiv iskorištavanja prirode, neokolonijalizma i izrabljivanja ljudi. Borimo se zajedno i za izbjeglice, za prostore slobode i klimatske pravde.

Naša politička perspektiva često je oblikovana nacionalnim kontekstom, a posljedice toga su često jednolične i izlizane strategije političkog djelovanja. Zato vrijedi pogledati izvan okvira lokalnih borbi. Jer klimatska kriza i kapitalizam ne staju na nacionalnim granicama, a nacisti, rasisti i antifeministi globalno su povezani. Stoga lokalne borbe protiv svega navedenog uvijek moraju uključivati ​​međunarodnu perspektivu. Zato pozivamo ljude koji su uključeni u ove borbe u različitim zemljama da se okupe i razmijene ideje o strategijama, nazadovanju i zajedničkim perspektivama. Zato što klimatska kriza i kapitalizam prelaze državne granice, a nacisti, rasisti i anti-feministi su globalno umreženi. Stoga bi svaki angažman na lokalnoj razini trebao uzeti u obzir internacionalnu perspektivu. Zato pozivamo aktiviste iz različitih zemalja na razmjenu ideja, strategija, prepreka i zajedničkih perspektiva.“, navode organizatori.

Osim spomenute internacionalne teme, program sadrži predavanja i radionice koje tematiziraju druga aktualna pitanja. JuKo je uvijek bio i ostaje mjesto za uzajamno obrazovanje, osnaživanje i umrežavanje. To će i ove godine biti temelj Kongresa antifašističke mladeži.

Prijave su putem obrasca.

Program financira Rosa Luxemburg Stiftung.


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close