TEKST

Fugazi – straight edge kao putokazU srcu američke underground glazbe 20. stoljeća stoji Fugazi, nezaboravan post-hardcore sastav koji je svojim glazbenim, političkim i društvenim doprinosom zacementirao svoje mjesto među najutjecajnijim bendovima tog vremena. Njihova straight edge etika, utemeljena na principima apstinencije od alkohola, droga i duhana, postala je središnja točka njihovog identiteta i poruke koju su prenosili kroz svoju glazbu i javne nastupe. U ovom tekstu ponudit ćemo uvid u samo funkcioniranje i principe benda uz neke od naših glazbenih favorita.

Letak, 1993. izvor: Dave Toedter, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Fugazi, legendarni post-hardcore sastav, zauzima posebno mjesto među najvažnijim, bendovima američke underground glazbe 20. stoljeća. Njihov glazbeni, politički i društveni doprinos ne možemo preuveličati, a njihovo naslijeđe i danas ima snažan utjecaj. Glazbeno su nadilazili stilove, njegovali DIY etiku, pridržavali se poslovnih principa kojima su kontrirali glazbenoj industriji. Formiran 1986. godine, Fugazi je brzo postao središnja figura alternativne glazbene scene, a njihov značaj proširio se mnogo dalje od granica Washingtona, D.C., njihova rodnoga grada. Dok su svirali ključnu ulogu u rastu alternativne glazbe, oni su istovremeno oblikovali i straight edge etiku koja je postala središnja točka njihovog identiteta te su postali jedni od predstavnika ovog pokreta. Osnova straight edgea temelji se na principima apstinencije od alkohola, droga i duhana,a vuče korijene iz punk kulture. Kroz svoje glazbene poruke, javne nastupe i stavove, bend je aktivno promovirao ovakav način života.Ian MacKaye, vođa benda i ključna figura punk scene, bio je dugogodišnji zagovornik straight edgea. Njegov angažman u bendu Minor Threat, koji je postao poznat po pjesmi “Straight Edge”, imao je dubok utjecaj na stvaranje ovog životnog stila. Ova pjesma izrazila je jasan stav o odbijanju alkohola, droga i duhana i poticala je ljude na pozitivno i odgovorno življenje. Nakon raspada Minor Threata, MacKaye je osnovao Fugazi u kojem je MacKaye odlučio zadržati isti duh i prenositi poruke o odricanju od destruktivnih navika. Uz Mckayea originalnu postavu Fugazi-ja činili su tu su još i vokalist Guy Picciotto, basist Joe Lally i bubnjar Brendan Canty.


Fugazi je putem svoje glazbe širio i pozitivne društvene vrijednosti, uključujući važnost jednakosti, pravde i poštovanja. Bend je uvijek bio u potrazi za novim eksperimentalnim zvukovima, neustrašivo istražujući različite glazbene stilove. Njihova glazba, koja je spajala reggae, dub, funk, art rock i post-punk elemente, odražavala je njihovu otvorenost prema različitostima. Njihova poruka nije bila samo o negiranju ovisnosti, već i o pozitivnoj izgradnji osobnog integriteta i društvene odgovornosti.  U pjesmama Fugazija, često se mogu pronaći tekstovi koji su govorili o važnosti osobnog integriteta, odbijanja suvišnih materijalnih težnji i konzumerizma  te o aktivnom sudjelovanju u vlastitom životu i zajednici. Njihove pjesme nisu bile samo poziv na apstinenciju, već su istovremeno slavile slobodu izbora i snažile individualnost.
Fugazi je svoju etiku prenosio i kroz svoje javne nastupe. Na koncertima su inzistirali na sigurnosti i poštovanju prema publici. Ponekad bi prekinuli koncerte kako bi zaustavili nasilje ili neprimjereno ponašanje. Ako bi neki pojedinac izazivao nemir u publici bio bi udaljen s koncerta, a novci od kupovine ulaznice bi mu bio vraćen. To su radili kako bi zaštitili publiku i stvorili okruženje koje je poticalo zajedništvo i podršku. Njihova angažiranost u širenju ovih vrijednosti ostavila je dubok dojam na mnoge ljude, osobito među mladima koji su tražili alternativu destruktivnom ponašanju i izražavanju. Bend je inzistirao na tome da njihovi koncerti budu pristupačni publici, te su inzistirali na niskim cijenama ulaznica kako bi svi imali priliku prisustvovati njihovim nastupima bez obzira na svoje financijske mogućnosti. Cijene ulaznica na njihovim koncertima obično su bile znatno niže u usporedbi s drugim popularnim bendovima tog vremena, a tijekom godina su nastojali održati cijenu ulaznice koja ne bi prelazila 5 dolara.


Bend, u trenutku pisaBend, u trenutku pisanja teksta na hijatusu od 2003., je svijetu podario 4 EPa, nekoliko kompilacija (možda najbitnija 13 Songs), par demo snimki i 6 studijskih albuma. Jedan su od onih bendova koji se glazbeno razvijao cijelo svoje postojanje dok je u srcu svega bio set ideja kojih su se uvijek držali i nastojali promovirati. Ako si niste još uhvatili vremena za preslušati njihove albume ili pogledati neke od snimki s njihovih live nastupa, toplo vam preporučamo. Njihova neiscrpna kreativna energija, borba za bolje sutra, bolje uvjete i inkluzivniji prostor unutar glazbe. Zahvaljujući svojoj dosljednosti i predanosti, Fugazi je postao inspiracija mnogima diljem svijeta. Njihova etika ostavila je snažan utjecaj na generacije glazbenika, obožavatelja i aktivista. Kroz svoju glazbu, Fugazi je pokazao da se može biti autentičan, živjeti po vlastitim uvjerenjima i istovremeno pozitivno utjecati na društvo. Njihov je doprinos straight edge pokretu izvan glazbenih krugova bio neizmjerno važan, a njihovo naslijeđe nastavlja živjeti kroz glazbu i ideje koje su prenosili na svijet.
Marjan Klišanin


Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close