AKCIJA

Nesvrstani Zagreb


Izložba Petre Matić otkriva Zagreb koji je afrički, azijski, arapski i latinoamerički, koliko je i “naš”, Zagreb koji govori mnoštvom jezika, Zagreb koji je antikolonijalan, anti-imperijalistički i nesvrstan. Izložba će biti otvorena 7. rujna u 19 sati u Galeriji Vladimir Nazor.

Izložba “Nesvrstani Zagreb” prikazuje dio istraživanja umjetnice Petre Matić. Ona od 2019. godine istražuje rodni Zagreb koji joj je, kako navodi, potpuno nepoznat.

“Organizacija afričkih studenata, Udruženje arapskih studenata, Udruženje studenata Bur-me, Udruženje studenata Etiopije, Udruženje studenata Indonezije, Udruženje iračkih stu-denata, Udruženje studenata Istočne i Centralne Afrike, Udruženje jemenskih studenata, Udruženje studenata Jordana, Studentsko udruženje Južne Afrike, Udruženje studenata Kenije, Udruženje kurdskih studenata, Udruženje latinoameričkih i iberskih studenata, Nacionalna unija libanonskih studenata, Udruženje studenata i stažista Malija, Generalna unija palestinskih studenata, Udruženje studenata Sirije, Udruženje somalijskih studenata, Udruženje studenata Sudana, Studentsko udruženje Tanzanije, Savez studenata UAR-a – neke su od organizacija koje su bile aktivne u Zagrebu između 1960-ih i 1990-ih godina, a okupljale su se u Međunarodnom studentskom klubu prijateljstva – takozvanom MSKP-u”, stoji u pozivu na izložbu.

Autorica navodi da je Međunarodni studentski klub prijateljstva osnovan 1962. godine u Zagrebu kao mjesto susreta i podrške stranim studentima, od kojih je većina dolazila s Globalnog Juga. “Klub se nalazio u Tvrtkovoj ulici 5, a 1975. godine je privremeno preseljen u N paviljon Studentskog centra, gdje je i dočekao svoj kraj početkom 1990-ih kada su njegovi arhivi i zbirke oduzeti, ljudi deložirani, a prostor zapaljen.”

Petra Matić je muzeologinja, umjetnica i aktivistica čiji su radovi predstavljeni na documenta fifteen, Fotograf Festivalu u Pragu te na Ljubljanskom bijenalu dizajna BIO26, a surađivala je s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Tehničkim muzejem, Etnografskim muzejem i Tiflološkim muzejem. Suradnica je Muzeja susjedstva Trešnjevka te predsjednica Upravnog vijeća Kulturnog centra Peščenica i udruge Jutro. Njezin rad bavi se baštinom nesvrstanosti, prostorima dobrodošlice te mogućnostima kolektivnog i antikolonijalnog djelovanja.

Istraživanje “Non-Aligned Zagreb” podržala je Gwaertler Foundation.

Izložba “Nesvrstani Zagreb” otvorena je do 23. rujna.


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close