AKCIJA

Diptih Mile Turajlić – Dosje LabudovićNajnoviji arhivski film renomirane regionalne dokumentaristice Mile Turajlić DOSJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI bavi se periodom rođenja Pokreta nesvrstanih ispričanim kroz nevjerojatnu, dosad mahom nepoznatu, filmsku arhivu Stevana Labudovića, osobnog Titova snimatelja koji je ovaj pokret pratio od njegovih samih početaka. Zajedno sa filmom DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS tvori dokumentarni diptih koji ćete moći pogledati od 20. i 21. rujna u zagrebačkom Dokukinu KIC.

izvor: skrinšot iz najave filma “Dosje Labudović: Nesvrstani”

“Kada su se Tito, Nehru i Naser, sveta trojka Pokreta nesvrstanih, zajedno pojavili na prvoj konferenciji u Beogradu 1961., bilo je jasno da se Jugoslavija nalazi na pragu velikog političkog događanja. Dosje Labudović: Nesvrstani vodi nas na putovanje kroz nevjerojatnu filmsku arhivu Stevana Labudovića, osobnog Titova snimatelja koji je ovo veliko događanje pratio od prvog do zadnjeg dana. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i uranja u zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i globalnih obećanja koji su obilježili Treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Ovaj višeslojan film, istovremeno je putovanje kroz ponovno iskopanu, nikad ili rijetko viđenu arhivsku građu i zakulisni politički dokument, a ujedno i izuzetna životna priča Stevana Labudovića, koji je okom svoje kamere gradio povijest borbe za pravednijim svjetskim poretkom. Film tvori dokumentarni diptih s autoričinim filmom Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas.” navode organizatori i koproducenti filmova iz udruge Restart koja se bavi produkcijom i distribucijom nezavisnih dokumentarnih filmova.Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas nas uvodi u medijsku i onu stvarnu, rovovsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij mobiliziran kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma. Snimke Stevana Labudovića, bile su godinama jedina informacija o borbi alžirskog gerilskog pokreta za nezavisnost zemlje.

Stevan Labudović, izvor: skrinšot iz najave filma “Dosje Labudović: Nesvrstani”


Mila Turajlić je redateljica dokumentarnih filmova rođena 1979. u Beogradu. Međunarodno je prepoznata zbog kreativnog korištenja arhivskih snimki u svojem opusu, kojima istražuje i osobna i narodna sjećanja. Svojim radom, koji uključuje predavanja, performanse, vizualnu umjetnost i analitičke eseje, teži vraćanju zaboravljene povijesti u kolektivnu svijest. Milin debitantski film Cinema Komunisto premijerno je prikazan na IDFA i Tribeca Film Festivalu, prikazivan diljem Europe, te u kinima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.


RESTART label je projekt RESTART-a, usmjeren na izdavaštvo i distribuciju kreativnih angažiranih dokumentarnih filmova na području zemalja bivše Jugoslavije. Navode da se distribucija dokumentaraca se odvija u art-kinima, ali i u za to netipičnim mjestima, kao što su knjižnice s multimedijalnim dvoranama (ili one koje rade filmske projekcije) te prostorima udruga. Posebno im je važno da to bude u mjestima koja nemaju kino dvoranu ili kinima koja nisu zainteresirana za prikazivanje dokumentaraca. Nakon kino turneje, filmove objavljuju na DVD-u i distribuiraju ih u videotekama, knjižnicama, knjižarama i dućanima. Konačno, kažu da filmove namjeravaju ponuditi na download te ih ponuditi školama i obrazovnim institucijama kao nastavno sredstvo.

Dokumentarni diptih Mile Turajlić ćete moći pogledati od 20. i 21. rujna u zagrebačkom Dokukinu KIC, kao i diljem Hrvatske.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close