AKCIJA

Tišina koja je srušila spomenik


Srpsko narodno vijeće, 30. rujna u Kamenskoj (Slavonija), s početkom u 17 sati, organizira multimedijalni događaj posvećen kiparu Vojinu Bakiću i njegovoj skulpturi Spomenik pobjede naroda Slavonije, koja je srušena u veljači 1992.


Na lokaciji nekadašnjeg spomenika bit će postavljena multimedijalna instalacija Sandra Đukića “Tišina koja je srušila spomenik”, uz prateći glazbeni program s početkom u 17 sati.

Novim projektom Srpskog narodnog vijeća Tišina koja je srušila spomenik želi se skrenuti pažnja na skulpturu Vojina Bakića “Spomenik pobjedi naroda Slavonije”, kroz umjetničku instalaciju na mjestu srušenog spomenika s idejom njegove rekonstrukcije, novim umjetničkim radom umjetnika Sandra Đukića, realiziranog tehnikom proširene stvarnosti (Augmented Reality).

Vojin Bakić je jedan od najznačajnijih suvremenih umjetnika, čiju je vrijednost je 1964. istaknuo Herbert Read uvrstivši ga u antologiju suvremene skulpture (Modern Sculpture, A Concise History, Thames & Hudson). On je prepoznat u europskoj povijesti skulpture najviše po razlistanim formama i svjetlosnim oblicima kojima je napravio veliki iskorak iz figurativne u apstraktnu umjetnost. Skulptura objedinjuje razlistanu formu i svjetlosne oblike, međutim kao i brojne druge Bakićeve skulpture srušena i uništena je u ratu 90-ih godina u Hrvatskoj.

“Povodom tridesete godišnjice fizičkog rušenja spomenika (u kaosu rata 1990-ih), koji paradigmatski ukazuje na politiku sustavnog rušenja antifašističkih spomenika vezanih uz Narodnooslobodilačku borbu, te nemara koji je omogućio devastaciju, a koji traje do danas, želimo isto tako prekinuti tišinu javnosti te ukazati da je spomenik, unatoč tome što je srušen, i danas upisan duboko u svijest ljudi i svjetsku povijest umjetnosti (Kultermann, Venturi, Read)”, navodi se u prioćenju SNV-a.

U fokusu ovog projekta je skulptura Vojina Bakića ‘Spomenik pobjede naroda Slavonije’, u Kamenskoj (Hrvatska), tridesetmetarska skulptura od nehrđajućeg čelika (nastajala 1958. — 1968. kao inženjerski iznimno zahtijevan poduhvat), u trenutku nastanka najveća apstraktna skulptura u Europi, visoke umjetničke vrijednosti, koja je srušena 1992. od strane pripadnika Hrvatske vojske, u vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije. Rušena je petodnevnim miniranjem te oborena iz devetog pokušaja.

“Sram zbog neprocesuiranja rušilačkog postupka, preoblikovan ili u tišinu ili laž u novinskim objavama koje su javnost uvjeravale u neistine, između ostalih da je spomenik srušio vjetar, a koju je demantirao tek Državni hidrometeorološki zavod omogućavanjem uvida u podatke o vjetru na dan rušenja 21. 02.1992. godine. Snaga vjetra tog dana je prema Beaufortovoj ljestvici klasificirana u rasponu od 0 — 1 Bf, a što se u Hrvatskoj nomenklaturi vjetrova označava vjetar naziva ‘tišina’. Stoga ‘tišinu’ iz nalaza dhmz-a ističemo u naslovu projekta povezujući je s Tišinom nadležnih institucija i medija. Obilježavanjem tridesetogodišnjice rušenja, rekreiramo skulpturu — spomenik i vrijednosti upisane u njega”, navode organizatori.

U borbi protiv svih oblika revizionizma kroz projekt zagovaramo afirmativan stav prema antifašističkoj prošlosti i odlučujemo se za proslavu njezinih vrijednosti kao i umjetničke vrijednosti skulpture Vojina Bakića. Apstraktnu monumentalnu skulpturu rekreiramo kroz multimedijalni projekt na lokaciji srušenog spomenika. Multimedijalni projekt sastoji se od privremene i trajne umjetničke instalacije. Privremenu instalaciju činit će dvadesetmetarska rekreacija spomenika led ekranom, spektakularno multimedijalno rješenje po konceptu umjetnika Sandra Đukića. Trajnu će činiti info ploča s činjenicama o povijesti spomenika i qr code koji će, uz pomoć tehnologije proširene realnosti (ar – Augmented Reality), 3d spomenik učiniti virtualno vidljivim na istom mjestu na kojem je bio prije devastacije.

S obzirom na lokaciju srušenog, a sada rekreiranog spomenika i ambijent u duhu Herzogova ‘Fitzcarralda’, divlju prirodu prilično udaljenu od civilizacije, posebna pažnja posvećuje se diseminaciji koja se realizira kroz planirani međunarodni simpozij znanstveno-diskurzivnog formata, izložbe, predavanja i distribuciju informacija kroz medije i mrežu umjetničkih institucija.

Autorski tim projekta

Koncept projekta: Milorad Pupovac

Autor: Sandro Đukić

Kustosica projekta: Davorka Perić

Autorica diskurzivnog programa: Lana Lovrenčić

Produkcija: SNV, 2023.


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close