TEKST

Sportswashing u Saudijskoj Arabiji – temeljito čišćenje ili samo poliranje?


U raspravama o Saudijskoj Arabiji i sportswashingu, ima i glasova koji tvrde da je posrijedi čista poslovna logika. Da bi uspjeli u svom naumu stvaranja post-fosilne države i društva, ovo je samo jedan od mogućih pristupa, a sport dolazi kao završni sjajni premaz. Međutim, da bi se kapital i turisti negdje slijevali te da bi neko mjesto učinili privlačnim za život, potrebno je učiniti ga sigurnim i otvorenim. Provesti to u djelo u okruženju gdje, s jedne strane postoji agresivni šiitski režim u Teheranu, dok s druge strane postoji opasnost od antagoniziranja domaćih radikalnih sunitskih krugova, čini se kao gotovo nemoguć zadatak.

Izvor: https://www.neom.com/en-us/regions/theline


Godina je 1976. i pitanje na Kviskoteci moglo je biti sljedeće: “Država je u kojoj nema niti jedne rijeke, a dvije trećine stanovništva bavi se poljoprivredom. Nema Ustav, a pravosudni sustav baziran je na šerijatskom pravu. Ima druge najveće monetarne rezerve na svijetu.”

Godina je 2023., a pitanje na nekom pub kvizu je: “Država je u kojoj su školstvo i zdravstvo besplatni, njeni državljani ne plaćaju porez, a nezaposlenost mladih 2022. iznosila je 23 posto. Članica je G20 skupine, ima najjaču golf ligu na svijetu, domaćin je utrke F1 i WWE događaja”.

Između pitanja je 47 godina razlike, a odgovor je isti – Saudijska Arabija. Koliku transformaciju je prošla u tom vremenu, planovima za budućnost te koja je uloga sporta u svemu tome, teme su ovog članka.


Utrka s vremenom

Pokretačke snage Kraljevine Saudijske Arabije dolaze iz obitelj Saud i obitelji Wahhab (otuda korijeni vehabizma). Savez dvije obitelj seže u daleku 1744., a današnje granice formirane su 1932. godine. Obitelj Saud predvodila je političku dimenziju ujedinjenja arapskih plemena na poluotoku, a obitelj Wahhab davala je religijsko usmjerenje i legitimaciju. Dinamika tog saveza ujedno je dinamika cjelokupne suvremene političke povijesti Saudijske Arabije. Nalazišta nafta pronađena u 20. stoljeću pružila su im priliku da moć i religijska uvjerenja projiciraju daleko van granica države koju su uspostavili.

Procjene su da posjeduju oko četvrtine ukupnih zalihe nafte, a projekcije govore da bi to moglo dovoljno za narednih 50 do 70 godina proizvodnje i izvoza. Saudijska Arabija potpisnica je Pariškog sporazuma i obvezala se da će do 2060. postići ugljičnu neutralnost. Imajući te dvije činjenice na umu, kao i da prihodi od nafte čine oko 87 posto proračunskih prihoda, jasno je da ta država u utrci s vremenom.

Saudijski lideri već desetljećima kroz ogromne infrastrukturne zahvate pokušavaju izgraditi respektabilnu regionalnu silu. S obzirom da je građanima uskraćen svaki mogući suvisli oblik političke participacije, domaći mir kupuju kroz socijalne transfere u vidu besplatnog zdravstva i obrazovanja, oslobođenje od poreza i drugih davanja.

Razvojna strategija države pak svodi se na sljedeće: održati visoke prihode od prodaje fosilnih goriva te ih uložiti u diverzifikaciju ekonomije kako bi država i društvo bili spremni za post-fosilno doba. Da bi u tome uspjeli, nužno je izgraditi nove logističke, industrijske, financijske i turističke centre te privući investicije. Pored investicija, potrebno je privući i kvalificiranu radnu snagu te turiste koji ne dolazi samo u Saudijsku Arabiju da bi posjetili sveta mjesta islama. Ukratko, da bi se pokazali svijetu i da bi svijet prišao njima, Saudijska Arabija mora flexati kao nitko do sada.

Značajan moment za buduće planove države dogodio se 2015. kada se politički značajnije angažirao prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (tzv. MBS). Već 2016. godine predstavljena je njegova “Vizija 2030.” – niz mjera i infrastrukturnih projekata kojima će se taj procesi tranzicije ubrzati i pospješiti. Popis je ambiciozan koliko i sulud, primjerice izgradnja potpuno novog grada 170 kilometara dugog i 200 metara širokog, tzv. The Line.


Pretežno sportski, glazba samo mjestimično

Sastavni dio toga plana je i niz policy mjera usmjerenih ka moderniziranju saudijskog društva. Primjerice, prije pet godina ukinuta je zabrana glazbe i nedavno je održan prvi festival elektronske glazbe u zemlji.

I politički laici bi se složili da su sport i glazba must-have svake uspješne političke kampanje. S obzirom na tek nedavni prodor glazbe u društvo, Saudijci su odlučili udvostručiti uloge na sport. Krenuli su sa stvaranjem pandana američkoj golferskoj ligi (PGA). Tamošnje zvijezde astronomskim ugovorima privukli su ih na prelazak u novoosnovanu saudijsku ligu (LIV). Natezanje između dvaju organizacija trajalo je neko vrijeme, a tzv. golferski građanski rat, kako su ga prozvali američki mediji, završio je spajanjem dvaju organizacija.

No prodor u svijet sporta i zabave odigravao se na nekoliko polja paralelno. Od 2021. održava se utrka Formule 1 u gradu Jeddahu na obalama Crvenog mora. U istom gradu se godinu dana kasnije održao i boksački meč za titulu u teškoj kategoriji između Britanca Joshue i Ukrajinca Usyka. Nagradni fond za tu borbu bio je oko 80 milijuna dolara. Borbe “američkih kečera” (WWE) sastavni su dio sportskog repertoara dostupnog u kraljevini već nekoliko godina, a od iduće će se godine u Saudijskoj Arabiji održavati i najveće svjetsko esports događanje u svijetu.

U zemlji kojoj pijeska ne nedostaje (iako se i on uvozi), daleko najveća prašina digla se oko nogometa. Public Investment Fund – PIF, državni je investicijski fond u koji se slijeva zarada u obliku petrodolara i jedan je od najvećih na svijetu. U jesen 2021. taj fond kupio je 80 posto dionica tada posrnulog engleskog prvoligaša Newcastle Uniteda. Navodno je MBS zaprijetio britanskoj vladi da će suspendirati dogovor o strateškom partnerstvu i investicijama od 30 milijardi dolara ukoliko prodaja ne prođe . Prema pisanju Guardiana, postoje ozbiljne indicije da je britanska vlada u konačnici i izvršila pritisak na službenu organizaciju engleske nogometne lige da da sva potrebna odobrenja.

Vijest je na sjeveru Engleske izazvala oduševljenje do razine da su navijači Newcastlea paradirali ispred stadiona u tradicionalnim arapskim nošnjama i pokrivalima za glavu. Ako vlasnici klubova u Premiershipu mogu biti pojedinci i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Amerike i Kine, zašto ne bi mogli i oni iz Saudijske Arabije, pitali su fanovi Newcastlea.

O utjecaju saudijskog novca na status kluba dovoljno govori podatak da je Newcastle u sezonu i pol, od borbe za ostanak u engleskoj ligi došao do sudjelovanja u Ligi prvaka.

Izvor: Getty images


Lopta od zlata

No to je sve tek bila uvertira za ubacivanje novca u profesionalni nogomet. Krajem prošle godine, travnjake Manchestera za one saudijske zamijenio je Cristiano Ronaldo. Tada već 36-godišnji peterostruki osvajač Ballon d’Ora, potpisao je za Al Nassr za basnoslovnih 200 milijuna eura godišnje. Pola godine kasnije za njim je krenuo tada još uvijek aktualni nositelj nagrade Zlatne Lopte – Karim Benzema, za otprilike sličnu godišnju plaću.

Potom je brana prsnula; odlazak u Saudijsku Arabiju nije više bilo samo posljednji gig pred penziju, masovno su počele pristizati i nogometne zvijezde u njihovim najboljim godinama. Procjenjuje se da je za plaće 20-ak nogometnih zvijezda koje su ovo ljeto prešle u Saudijsku Arabiju izdvojeno oko milijardu dolara. Kako je to moguće? Tako što je PIF kupio udjele u četiri kluba za koja je predodređeno da će biti perjanice lige.

Kada su se ove jeseni zarolale priče da bi se uskoro moglo krenuti s iskazivanjem kandidatura za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030., to je zapravo bila formalnost. Zbog FIFA-inog pravila o rotacijama za domaćinstva između šest kontinenata, jedina opcija je mogla biti između zemlje iz Azije ili Australije i Oceanije. Nadmetanja tu zapravo nije ni bilo i Saudijska Arabija je jedina zemlja koja je na kraju podnijela kandidaturu.

Da parafraziramo onu izrazito iritantnu frazu sportskih komentatora s ovih prostora: “Znate li što svo to ulaganje u sport znači za promociju Saudijske Arabije u svijetu?”. Vjerojatno pokušaj da se svi minuli i nadolazeći postupci te države prvenstveno gledaju u jednom drugačijem ključu. Odnosno, sportswashing, novoskovani termin koji označava postupke pojedinaca, organizacija ili nacija da kroz ulaganja u sport poprave vlastitu reputaciju. Koliko je to uspješno, pokazat će vrijeme, ali svakako vrijedi spomenuti i podatak da je FIFA prvo prihvatila, ali potom pod pritiskom javnosti ipak povukla odluku o prihvaćanju sponzorstva Saudijske Arabije nad Svjetskim nogometnim prvenstvo za žene koje se održalo ovo ljeto.


Sportswashing ili racionalan poslovni plan?

U raspravama o Saudijskoj Arabiji i sportswashingu, ima i glasova koji tvrde da je posrijedi čista poslovna logika. Da bi uspjeli u svom naumu stvaranja post-fosilne države i društva, ovo je samo jedan od mogućih pristupa, a sport dolazi kao završni sjajni premaz. Međutim, da bi se kapital i turisti negdje slijevali te da bi neko mjesto učinili privlačnim za život, potrebno je to mjesto učiniti sigurnim i otvorenim. Provesti to u djelo u okruženju gdje s jedne strane postoji agresivni šiitski režim u Teheranu, dok s druge strane postoji opasnost od antagoniziranja domaćih radikalnih sunitskih krugova, čini se kao gotovo nemogući zadatak.

Da ne bi pali u zamku empatije prema režimu u Rijadu, potrebno je podsjetiti na ono što se događa paralelno s tim poliranjem imidža. Saudijska Arabija provodi zračne udare u Jemenu u kojima je direktno stradalo oko 19.000 ljudi. U Saudijskoj Arabiji godišnje se osudi preko 130 ljudi na smrt. Država je to koja je osudila na 34 godine zatvora aktivistkinju Salma al-Shehab zbog statusa na Twitteru i zalaganja za prava žena.

U državi je i dalje prisutan kafala sustav koji se oslanja na izrabljivanje stranih radnika i izostanak radničkih prava. Država je to u kojoj samo muškarci mogu biti zakonski skrbnici, u kojoj se žene moraju udati za muškarca koji im skrbnik predodredi i gdje je teško pronaći stavku zakona koji štite prava i dignitet žena.

Istospolne zajednice su zabranjene, a istospolni odnosi smatraju se krivičnim djelom za koje prijeti raspon kazne od dugotrajnog zatvora, deportacije pa sve do smrtne kazne. Donedavno je i svaki oblik samostalnosti žena u javnom životu bio potpuno uskraćen, ali kraljevina se perfidno trudi pokazati otvorenijom prema vanjskom svijetu kroz simbolične ustupke. Primjerice, omogućavanje ženama da mogu polagati vozački ispit i sudjelovati u prometu prikazan je kao veliki društveni iskorak.

U konačnici, država je to koja je prije nekoliko godina naočigled cijelog svijeta utišala znamenitog kritičara režima. Dakako, riječ je o svirepom ubojstvu novinara Jamala Kashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu 2018. CIA je kasnije objavila da je naredba za likvidaciju došla direktno od MBS-a. Ista osoba ujedno je predsjedavajući PIF-a, investicijskog fonda koji sponzorira brojne sportske događaje i transfere pobrojane u ovome članku.


Farbanje dvorišne ograde

Ako i kada se predstavnici dinastije Saud odluče otvoriti prema svijetu i učiniti život vlastitim građanima snošljivijim, prvi otpor na koji će naići je onaj od njihovih najdugovječnijih saveznika – konzervativnih religijskih krugova u svome dvorištu. O svakoj reformi nužno će se pitati uleme i sve će se one temeljito pretresati u medresama koje se obilato financiraju iz Rijada. Ne jednom je već iz tih medresa krenula i oružana pobuna protiv režima u Rijadu. Stoga, najavljeno diverzificiranje ekonomije, privlačenje stranaca i otvaranje prema svijetu, teško da može biti održiva strategija ako ne podrazumijeva i dubinsku transformaciju društva i političkog uređenja. Bez toga, svi ovi blještavi sportski događaji zapravo su premazivanje površine umrljane krvlju sa sjajnim lakom. Nakon nekoga vremena sve opet izađe na površinu.


Tomislav Kevo


Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close