AKCIJA

Delavska svetovalnica: novi oblici sindikalnog rada

U utorak 5. prosinca, s početkom u 19 sati, u Novoj BAZI (Nova cesta 66) bit će predstavljena Delavska svetovalnica iz Ljubljane. Prezentacija rada započet će izborom scena iz novog dokumentarnog filma Srđana Kovačevića koji se bavi djelovanjem ovog radničkog savjetovališta.

Delavska svetovalnica, u prijevodu Radničko savjetovalište, mala je udruga iz Ljubljane posvećena sindikalnom radu s radnicima u različitim oblicima radnih odnosa. Bilo da su to domicilni ili migrantski radnici, bilo da se radi o stalno zaposlenima ili radnicima koji rade na crno, svi su dobrodošli potražiti pomoć u malom uredu Delavske svetovalnice.

Rad ove organizacije prvenstveno je usmjeren na rješavanje bilo kojeg problema s kojim se radnik suočava i kreće od informiranja radnika o njegovim pravima, pomoći u rješavanju problema s kojim radnik dolazi pa sve do direktne konfrontacije s poslodavcem ili pak kolektivnog organiziranja radnika. Ovakav pristup u zaštiti radnika može se promatrati i kao novi tip sindikata prilagođenog radnoj snazi 21. stoljeća gdje samo kolektivno organiziranje radnika često više nije moguće. Neizostavan aspekt rada Delavske svetovalnice su i intervencije u sam sistem kroz promjene zakona i administrativnih propisa Republike Slovenije, ali i promjene bilateralnih sporazuma kojima se ozakonjuju eksploatatorski odnosi između bogatih i siromašnijih zemalja, navodi se u pozivu.

Prezentaciju rada Delavske svetovalnice započet ćemo izborom scena iz novog dokumentarnog filma Srđana Kovačevića koji se bavi radom ove organizacije, nakon čega će njeni članovi, Goran Zrnić, Goran Lukić i Laura Orel predstaviti svoj rad.

Ulaz za sve je slobodan. Samo izlaganje će biti snimano za potrebe dokumentarnog filma. Intervencije i pitanja gledatelja će biti upotrijebljene u filmu samo uz pristanak snimljene osobe.

Teaser za film: https://vimeo.com/889496881/371a2f0753


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close