AKCIJA

Spomen-ploča za obitelj Zec

Grad Zagreb i Srpsko narodno vijeće otvorit će spomen-ploču na Sljemenu u znak sjećanja i trajne opomene na ubojstvo zagrebačke obitelji Zec, Mihajla, Marije i 12-godišnje Aleksandre.

Povodom 32. godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziraju komemoraciju, kao i svake godine, u četvrtak, 7. prosinca 2023., s početkom u 18 sati  kod Adolfovca na Sljemenu. Na tom mjestu su pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa u noći sa 7. na 8. prosinac 1991. ubili 12-godišnju djevojčicu Aleksandru i njezinu majku Mariju Zec.

Uz ovogodišnju komemoraciju, Grad Zagreb će obilježiti mjesto zločina, i to podizanjem spomen-ploče u ime svih građana i građanki Zagreba, podsjećajući trajno na obitelj Zec.

Ubojstvo zagrebačkog mesara Mihajla Zeca ispred njegove kuće na zagrebačkoj Trešnjevci, a nedugo zatim supruge i kćeri na Sljemenu, jedan je od najbrutalnijih ratnih zločina. Rezervisti pod vodstvom pokojnog ratnog zločinca Tomislava Merčepa priznali su zločin, ali su oslobođeni zbog proceduralne pogreške. Za smrt troje članova zagrebačke obitelji do danas nitko nije kazneno odgovarao.


MAZ


Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close