AKCIJA

Radionica o podstanarskim pravima – Dubrava


U Narodnom sveučilištu Dubrava, 18. prosinca u 17 sati, Pravo na grad organizira posljednju ovogodišnju radionicu za podstanare. Ciklusa radionica Pravo na grad organizira s ciljem boljeg upoznavanja s postojećim institucionalnim i zakonodavnim okvirom koji u Hrvatskoj regulira područje tržišnog najmaJeste li prijavljeni u stanu u kojem živite? Prema podacima iz Popisa stanovništva (2021.) preko 84.600 stanova u Zagrebu je prazno. Tih gotovo 21 posto ukupnog broja stanova u gradu je velik broj, ali dio ove statistike odlazi i na dio podstanara koji nisu prijavljeni na adresi na kojoj žive, a tada najčešće nemaju niti potpisan ugovor o najmu.

Osim izostanka prijave boravišta ili prebivališta, što se najčešće događa upravo u slučaju nepotpisivanja ugovora o najmu, bez ugovora ćete se se teško suprotstaviti pokušaju iznenadnog povišenja najamnine, prekratkom roku izlaska iz stana koji vam najmodavac iznenada daje, ili proizvoljnom zadržavanju pologa bez opravdanog razloga, kad izlazite iz stana.

Ako ste podstanari, dobro sastavljenim ugovorom o najmu stana u ovim i sličnim situacijama možete zaštititi vaša prava i osigurati sigurnost stanovanja u stanu koji unajmljujete. Također, ako djelujete na vrijeme, od nezakonitih deložacija i ometanja u stanu možete se zaštititi postupkom zaštite posjeda. Naime, nakon potpisivanja ugovora i preuzimanja ključeva prema zakonu ste u posjedu stana, što vam osigurava određena prava i sigurnost.

Na radionici će se govoriti o problematici najma i prava na stan u stambenim politikama u Hrvatskoj, o temi zakonskog okvira koji regulira podstanarstvo, odnosno važećih zakona na koje se podstanari mogu pozvati, te o pitanju “idealnog” ugovora o najmu – ugovoru koji na pravedan način u skladu sa zakonom regulira proces ulaska u stan, prava i obveze najmoprimaca i najmodavaca tijekom boravka u stanu i proces izlaska iz stana.

“Sve koji dolaze molimo da sa sobom ponesu svoj primjerak ugovora o najmu kako bismo stavke iz ugovora zajednički analizirali, usporedili sa zakonskim odredbama i u skladu s njima oblikovali preporuke za njihovo bolje formuliranje na način da štite njihova prava najmoprimaca. Na kraju, na radionici će biti moguće konzultirati se i o mogućnostima rješavanja pojedinačnih problema s kojima se u podstanarstvu suočavate”, poručuju iz Prava na grad.

Na radionici ćete moći preuzeti i svoj primjerak našeg “Priručnika za podstanare” https://cutt.ly/uwUfHYzo – praktični alat koji razumljivim rječnikom pojašnjava zakonske odredbe koje se tiču najamnih stambenih odnosa, koristan za informiranje kako najmoprimaca, tako i najmodavaca o njihovim pravima i obvezama. A do tada, pogledajte video! “I podstanari imaju pravo”: https://cutt.ly/VwUfJJoR

Radionicu organizira udruga Pravo na grad u suradnji s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu, a možete se prijaviti putem ovog formulara: https://shorturl.at/dkBRY


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close