AKCIJA

Čitalački kružok: Lise Vogel


U srijedu 20. prosinca u 18 sati, u Novoj Bazi na Novoj cesti 66, čitat će se tekstovi tekstove marksističke feministkinje Lise Vogel, jedne od utemeljiteljica teorije socijalne reprodukcije i prvih feminističkih povjesničarki umjetnosti.

Nova BAZA vas poziva na zajedničko čitanje tekstova marksističke feministkinje Lise Vogel, ususret novom, petom izdanju BLOK-ove biblioteke Tendencija. Biblioteka je pokrenuta 2018. godine, a predstavlja autore i autorice koji teoriji i povijesti umjetnosti pristupaju iz historijsko-materijalističke perspektive.

Na trećem susretu čitat ćemo tekstove marksističke feministkinje Lise Vogel, jedne od utemeljiteljica teorije socijalne reprodukcije i prvih feminističkih povjesničarki umjetnosti.

Lise Vogel bila je sudionica pokreta za oslobođenja žena tijekom 1960-ih i 70-ih godina te jedna od ključnih osoba u teorijskim raspravama o definiciji patrijarhata i njegovom suodnosu s kapitalizmom koji će se intenzivirati u tom razdoblju. Nasuprot dvosistemskoj teoriji zagovornica socijalističkog feminizma koje su kategorije roda i klase u analizi potlačenosti žena koristile kao autonomne kategorije, Vogel je raspravu o njihovoj emancipaciji pozicionirala u kontekst marksističkog shvaćanja reprodukcije kapitalističkog sustava u cjelini. Knjigom “Marxism and The Oppression of Women: Towards Unitary Theory” (1983.) Lise Vogel je u fokus feminističkih rasprava vratila pitanje uloge rodne nejednakosti u stabilizaciji kapitalističkog načina proizvodnje, te izgradila temelje suvremene teorije socijalne reprodukcije. Čitanjem dva njezina teksta još jednom ćemo se podsjetiti na važnost revolucionarnih zahtjeva crvenog feminizma i njegovu nezaobilaznu ulogu u teoriji i praksi progresivne ljevice.

Voditeljica kružoka je Andreja Gregorina, urednica i prevoditeljica izdanja Vesna Vuković, dok je za vizual zadužen Hrvoje Živčić.

Program financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.

Prijave za sudjelovanje šalju se na e-mail: blok@blok.hr. Svi prijavljeni dobit će odabranu literaturu za pripremu.


MAZ

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close